Fotoskatt fra mellomkrigstiden

Våren 1937 fotograferte den norske ingeniøren og tidligere NS-mannen Thomas Neumann forskjellige motiver i Tyskland og Norge. Filmen han brukte var den første i sitt slag, og det finnes få tilsvarende bilder bevart i norske samlinger. Nå stilles bildene ut i Riksarkivets foajé.



Thomas Neumann kom i Berlin våren 1937 over det som den gang var en sensasjonell fototeknisk nyvinning, en filmtype kalt Agfa Color Neu. Denne var så enkel å fremkalle at også amatører kunne ta i bruk fargefilm. Med filmen i sitt Leica-kamera bega Neumann seg ut i Berlins gater og fotograferte. 75 år senere levendegjør disse fargebildene en periode vi først og fremst kjenner i svart-hvitt.

Den første sommeren i farger
Bildene fra Berlin viser en festkledd by som venter på Hitler i anledning 1. mai og byens 700-års-jubileum. Nazistenes symboler skinner skremmende i rødt, hvitt og svart mot oss, men det er også hverdagslige bilder fra Berlins gatehjørner og folkeliv. Neumann tok filmen med tilbake til Norge, der han foreviget private minner fra sommeren 1937 – den første sommeren i farger.

– Bildene er spektakulære. Ikke fordi de holder så høyt fototeknisk nivå, eller fordi motivene er spesielt godt utvalgt, men fordi de er noen av de første fargelysbilder tatt av en amatørfotograf som vi kjenner til, og fordi de levendegjør en periode vi først og fremst kjenner i svart-hvitt, sier Alsvik.

Fra NS til Grini
Thomas Neumann (1901-1978) utdannet seg til elektroingeniør i Dresden. Etter eksamen i 1928 arbeidet han i Berlin til 1933. Deretter hadde han arbeid i forskjellige norske bedrifter. 

Neumann ble medlem av NS fra partiets tidligste tid. Her ble han en støttespiller for Johan B. Hjort, som fra 1935 var leder for Hirden. Neumann ble utnevnt til propagandaleder i Oslo og Akershus. Neumann forlot NS i 1937. I oktober 1944 ble han arrestert for illegal virksomhet og satt på Grini til krigens slutt. Etter krigen var han ansatt i Telegrafstyret og NRK som avdelingsingeniør og senere sjefsingeniør. I 1950- og 60-årene hadde han ansvaret for bygging av en rekke radio- og fjernsynssendere over hele landet, og var ansett som en dyktig fagmann. 

I 2009 ble arkivet etter Thomas Neumann gitt til Riksarkivet av hans datter. Fotografiene i arkivet er dels Neumanns egne fotografier, dels eldre bilder. Blant private bilder finnes 94 fargelysbilder. Det er utvalg av disse som vises i utstillingen.

Utstillingen i Riksarkivbygningen står fra 31. mai til 21. september. Gratis inngang.

Riksarkivet - Arkivverket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar