”Norge i farger 1910” på Norsk Folkemuseum

Frankrikes ambassadør Brigitte Collet åpnet utstillingen ”Norge i farger 1910” på Norsk Folkemuseum, den 16. juni.

Utstillingen omfatter 39 autokrombilder fra 1910 vist som projeksjoner, samt 3D-film og -bilder fra samme tid. Boken gjengir over 100 bilder. Autokrom er verdens første fungerende teknikk for fargebilder. Bildene har en svært rik fargegjengivelse, og gir oss et helt nytt bilde av Norge for 100 år siden.

Bildene er tatt av den franske forretningsmannen Albert Kahn, som ønsket å dokumentere verden og verdens folkeslag i en tro på at dette ville skape fred og forbrødring. På den ene siden var Albert Kahn en profittorientert finansmann, men han var også svært opptatt av ideer om fred og fremskrittsoptimisme som hersket i tiden rundt forrige århundreskifte.



Ett av Kahns store prosjekter var ideen om et arkiv over verdens land og folkeslag ”Archives de la planète”. Han sendte ut fotografer til alle fire verdensdeler, og rakk å dokumentere 30 land før han gikk konkurs som følge av krakket i 1929. Ett av de tidligste landene han dokumenterte var Norge. Utstillingen og boken viser unike fargebilder fra Norge i 1910 hentet til fra dette arkivet. Bildematerialet er omfattende i motiv og utvalg, og det er første gang motiver fra Norge vises samlet i en utstilling.

Opptakene er gjort i august 1910 på en ekspedisjon ved Albert Kahn og Auguste Léon. De reiste fra Kristiania og over fjellene til Bergen, sjøveien til Ålesund og Trondheim, og senere gjennom Telemark, over Hardangervidda og tilbake til Kristiania. Hensikten med ekspedisjonen var å dokumentere landet og folkelivet før kapitalisme og industrialisering hadde omdannet verden i sitt bilde. Bildene gir et enestående portrett av et Norge som befant seg på terskelen mellom et tradisjonelt bondesamfunn og en moderne tid.

Utstillingen er produsert i samarbeid med Musée Albert Kahn og med støtte fra Fritt ord, Institut Francais og den franske ambassaden i Norge. Boken utgis av Forlaget Press. Utstillingsansvarlige er Trond Bjorli og Kjetil Jakobsen.

Kilde: Norsk Folkemuseum

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar