Første norske spillefilm gjort med speilrefleks

"Gråtass 2" er den første norske filmen, der opptakene kun blir gjort ved hjelp av speilreflekskamera. akam.no har snakker med produsent, Morten Myklebust, om bruken av speilreflekskameraer.

Myklebust har en pragmatisk tilnærming til dette, og forteller at det hele er et kostnadsspørsmål. Da de spilte inn Gråtass 1 i 2004, kostet kameraleie 40 000 kroner i uka. Når man nå bruker Canon EOS 5D Mark II, rakk budsjettet til å kjøpe to kamera.

Filming med et kamera, som egentlig ikke er laget for filming, byr på en rekke utfordringer. Alt som trengs av koblingsbokser, SDI-skjermer og annet eksternt utstyr må festes til kamera og stativfestet, og det er vanskelig å komme til en del kontroller på kameraet. Dårlige løsninger for montering av eksternt utstyr gjør at det ofte oppstår vibrasjoner når det blåser.

En lang rekke mindre problemer gjør at begge kameramennene ønsker seg et dedikert videokamera med fullformatbrikke og utskiftbar optikk. Samtidig er de svært fornøyde med bildekvaliteten fra EOS 5D Mark II. Den sies å overgår omtrent alt som finnes av videokameraer.

De nevner også mulighetene ved å bruke store blendere, for dermed å få bakgrunnen helt utav fokus. Det stiller imidlertid store krav til den som fokuserer og til skuespillere som da knapt kan bevege seg før de forsvinner ut av fokus.

At kameraet er lite, gjør at man raskere kan flytte seg fra en posisjon til en annen. Filmer man på trange steder er det også mye lettere å komme til. I sum gjør dette at man sparer mye tid på settet.

Kilde: Akam.no

Kommentarer