Man tager hva man haver

Hva gjør man når man plutselig befinner seg i Afrikas tjukkeste jungel, som fotograf i en av tidenes mest absurde rettsaker, og finner ut at man har lyst til å sende domsavsigelsen live hjem til kongeriket? Marius Arnesen rapporterer for NRKbeta.

Klargjøring til sending

Klargjøring til sending

Dette var nemlig denne lyse ideen som dumpa ned i hodene til gjengen med norske journalister og fotografer som alle var sendt ned for å dekke innspurten av "Kongosaken" for ulike norske medier. Uten det vanlige kavaleriet av SNG-biler, satellittdisker og profesjonelt sendeutstyr, ble samarbeid og improvisasjon nøkkelen til suksessen.

- Det var jo ingen som hadde drømt om at vi skulle sende signalet fra domsavsigelsen live hjem til Norge så her måtte vi være litt kreative, sier Jørn Tveter på telefon fra Kisangani, Kongo.

Jørn Tveter (NRK) med kameraet som ble brukt under live overføring

Jørn Tveter (NRK) med kameraet som ble brukt under live overføring

Som fotograf i NRKs ENG-Gruppe har Tveter vært i Kisangani for å følge de siste dagene av rettsaken, samt å sende daglige reportasjer hjem til NRK Marienlyst sammen med journalist Dag Bredvei.

Strikk og binders

Vanligvis når man skal overføre live fra eventer som dette, ramler det inn med tung teknologi fra de store TV kanalene. Profesjonelle TV-kameraer, sendebusser og en gjennomtenkt signalgang sørger for at TV-bildene går trygt fra fra A til B. Gjennomtestet og robust teknolog spesialdesignet for akkurat slike oppdrag.

Slik var det naturlig nok ikke i Kongo.

Viser bilde av Bgan som ble brukt til live-overføring. I bakgrunnen er Jørgen Braastad fra VG, en av tre som gjorde liven mulig.

TV2s BGAN som ble brukt til live-overføring. I bakgrunnen er Jørgen Braastad fra VG.

Ingen av mediene som dro ned dit hadde i utgangspunktet planlagt med at de skulle direkteoverføre domsavsigelsen, og det faktum at man befant seg godt inne i jungelen i den tredje verden, gjorde forholdene svært krevende.

Frode Hoff (TV2) er glad gutt etter at overføringen er ferdig

Frode Hoff (TV2) er glad gutt etter at overføringen er ferdig

- Det var vel egentlig VG som lanserte ideen om streaming fra rettsaken, sier Tveter. VG-fotograf Jørgen Braastad fikk en henvendelse fra sin sjef som spurte om mulighetene for live dekning. Jørgen meldte tilbake at han ikke hadde mulighet til å gjøre det. Han hadde hverken tid eller nok utstyr til å gjøre det. Jørgen nevnte så ideen over en øl for Frode Hoff fra TV2 og meg. Vi hadde begge tenkt tanken, men slått det fra oss pga kostnader,tid og mangel av utstyr, sier Tveter.

Løsningen ble at de tre mediene valgte å samarbeide om å få produsert domsavsigelsen live.

Klar til sending VGs journalist ute i bakgården Klargjøring til sending

Knapphet på utstyr førte til at de tre endevendte det de hadde av utstyrsbagger, og slo sammen det de fant for å se om de kom i havn med det lille stuntet sitt.

Etter en aldri så liten vareopptelling kom man fram til denne lista over tilgjengelig utstyr:

  • - Sony HC-1000 DV-kamera, NRK
  • - Lett fotostativ (Star 27), billig , TV2
  • - Sennheiser trådløs sendesett fra VG (komplettert med en viktig kabel fra NRK)
  • - Gaffa-tape til å feste mikrofonen og kabler i lokalet, NRK og TV2
  • - Lang firewire-kabel 4,5 m, NRK
  • - To slitte og lange nettverkskabler (50m), Hotel Palm Beach
  • - PC med Quicklink Live LMG programvare for streaming, TV2
  • - BEGAN-satelitt-modem, TV2
  • - Diverse utvalg av mer eller mindre tvilsomme strømkabler, NRK, TV2 og VG ( NRKs 20 meter var hjemmesnekret og kablene holdt ca 0,25 kvadrat tykkelse…)

Det ligger i kortene at når de store norske mediene er på samme sted for å dekke en sak, råder det alltid en sunn konkurranse mediene imellom, om å være først, størst og mest eksklusiv.

- Alle redaksjonene ville egentlig ha dette "eksklusivt", men alle her nede gjorde det klart at det ble enten samarbeidsprosjekt eller ingenting. Kostnadene med satellitt-modem kunne også splittes på tre, noe som gjorde at prisen ble akseptabel selv med en minuttpris på 23 dollar, forteller Tveter

Snek seg til generalprøve

Trekløveret snek seg søndag formiddag inn i kultursenteret i Kisangani og gikk gjennom utstyrskjeden. De fikk også gjort en viktig test mot TV2 i Bergen.

- Alt funket supert, og hjemmeredaksjonene fikk beskjed om å bli enige om distribusjon av signalet i Norge. Alt var dermed klart for den store dagen, sier Tveter som innrømmer at de var spente på om dette kom til å fungere i praksis.
Kamerarig og PC for koding av signal

Kamerarig og PC for koding av signal

- På domsdagen var vi tidlig ute og først inne i rettslokalet. Utstyret ble raskt satt opp, kabler strukket, forbindelse etablert og så var det bare å vente. Mitt enkle Sony HC1000 DV-kamera på et enklt fotostativ skilte seg ikke ut fra kameraparken til de lokale tv-journalistene. Litt mer mistenkelig var PC’n til TV-2 som sto oppkoblet på scenekanten. Bak i salen var det tapet fast en sendemic med rød VGTV mic-hette, forteller Tveter

Ulike løsninger på nett

De ulike mediene i dette litt uvanlige samarbeidet valgte litt ulike løsninger på hvordan de presenterte liveoverføringen på nett.

NRK valgte å ha livestrømmen gående fra Kongo med Hege Moe Eriksen som kommentator under sending. Hun oversatte også det som ble sagt på Fransk og forklarte hva som foregikk i salen.

NRK med live video fra domsavsigelsen

NRK med live video fra domsavsigelsen

Vi gikk kanskje litt vel ambisiøst ut og gjorde forsøk med live-video rett på forsiden, noe som ble forkastet og selve videoen flyttet inn i en tradisjonell artikkel. Videostrømmen med kommentator gikk også live på NRK2.

TV2 på sin side kjørte også rå-video live men hadde i tillegg og redaksjonen i Norge og Fredrik Græsvik på plass i Kongo som kommenterte det som skjedde live via Twitter.

TV2 med live video fra domsavsigelsen

TV2 med live video fra domsavsigelsen

Kombinasjonen av livevideo og Twitter fungerer veldig bra, men tatt i betraktning av at sirkuset utspilte seg utelukkende på Fransk, hadde en oversetter eller kommentator ala NRK i tillegg til Twitter, vært den optimale løsningen.

TV2 med Twitterfeed under sending

TV2 med Twitterfeed under sending

Også VGTV, som var tredje medlem i stunte kjørte videoen uten kommentator, men støttet seg på livechat som en slags kommentator under videoen.

VGs Twitterfeed under livesendingen

VGs Twitterfeed under livesendingen

Denne artikkelen er lisensiert under Creative Commons lisensen “Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Norge
Creative Commons Logo


Takk til Frode Hoff og Jørn Tveter for bilder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar