Nikon Coolpix P6000

Nikon coolpix P6000 er Nikons første kamera med innebygd GPS, og er et av de mest avanserte kompaktkameraene på markedet. Sensoren er på 13,5 megapiksler, kameraet har 4x vidvinkelzoom med to linser og en 2,7 tommers TFT-skjerm.

P6000 er det første forbrukerkameraet med en innebygd Ethernet-kontakt, som gjør at du kan laste opp bilder til Nikons my Picturetown ved ganske enkelt å koble til kameraet med en LAN-kabel og dele bildene med andre via Internett. Dette kan være nyttig til sikkerhetskopiering når du er ute og reiser.

Digit.no har testet Nikon Coolpix P6000, og konkluderer som følger:

På mange måter er Nikon P6000 et av de best utstyrte kameraene på markedet, med egenskaper og spesifikasjoner som plasserer kameraet helt i toppsjiktet blant kompaktkameraer. Som konkurrent til Canon PowerShot G10 tilbyr Nikon et mer kompakt og like robust kamerahus, med god ergonomi og en 4x vidvinkelzoom med optisk bildestabilisator. Tilsynelatende ligger alt til rette for en skikkelig duell med Canon G10 og førsteinntrykket av P6000 var da også ganske positivt.

Etterhvert som testen skred fram, bleknet det positivet inntrykket i takt med at det dukket opp sider ved kameraet som vitnet om at Nikon ikke hadde tatt jobben helt til mål.
/../
Dessverre har Nikon falt i megapikselfellen og gitt P6000 det maksimale antall megapiksler de klarte å få inn på en 1,7" bildebrikke. Speilrefleksbrukere, som vurderer P6000 som et supplementskamera, vil nok bli forskrekket over å høre at pikselstørrelsen i P6000 ville gitt 100 megapiksler på en bildebrikke i APS-C format. Et resultat av dette er at bildestøy ved lysfølsomheter over ISO 400 er en ubetinget svakhet i P6000. Kontrastomfanget blir også så snevert at høylys ofte brenner ut. Bruk av Active D-Lighting vil ikke hindre det, siden den bare lyser opp skyggepartiene.

Fargegjengivelsen er upåklagelig, den optiske skarpheten likeså, men kraftig støyreduksjon gir ikke den skarpheten og briljansen i bildene som Nikons kompaktkameraer har vært kjent for. Løsningen er å skyte i RAW og sikre at man har en programvare som kan håndtere bildeinformasjonen på en skikkelig måte, men selv da er det vanskelig å unngå bildestøy ved høye lysfølsomheter. Derimot er det som regel mulig å redde utbrente høylys når opptaket konverteres fra RAW.

Etter inngående testing og utallige opptak over flere uker, blir ikke dommen over Nikon Coolpix P6000 på langt nær så positiv som førsteinntrykket. Kameraet er godt bygd og byr på alle de muligheter en avansert fotograf har behov for, men altfor høy bildeoppløsning, begrensede optiske spesifikasjoner, et sært RAW-format, middelmådige ytelser ved serieopptak og video uten HD, svekker kameraets totalinntrykk.

Konklusjonen blir at dersom man kan unnvære GPS og LAN-oppkobling til My Picturetown, finnes det flere kameraer på markedet i prisklassen rundt 4.500 kroner som tar bedre bilder, som er tilnærmet like velutstyrt og som arbeider raskere enn Nikon Coolpix P6000.


Les hele testen av Nikon Coolpix P6000 hos digit.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar