Steder der vi bor


Foto: Jonas Bendiksen

For ett år siden mottok Jonas Bendiksen stipend fra Fitt Ord. Nå er resultatet her i form av utstillingen "Steder der vi bor" der Bendiksen viser bilder fra 16 hjem i fire ulike slumområder.

I 2008 bor flere mennesker i byer enn i landbruksområder. En tredjedel, eller mer enn en milliard mennesker, av bybeboerne bor i slumområder. Utstillingen utfordrer publikum på hva vil det si å leve i en by i det 21. århundre, og presenterer dette i en unik multimediainstallasjon. Bendiksen har besøkt fire slumområder valgt ut fra geografisk spredning og variasjon av slumformer. Han skildrer forskjellige aspekter ved slumtilværelsen, fra samfunnets dårligst stilte til slummens "stormenn".

Utstillingen "Steder der vi bor" er en vandreutstilling og skal vises for første gang i Toghallen på Nobels Fredssenter fra 6. juni 2008 til februar 2009.

De fire slumområdene som vises i utstillingen er:

KIBERA, Nairobi, Kenya
Kibera har ca 1 million innbyggere, og anslås å være verdens største og tetteste slum, og er praktisk talt uten offentlig tilbud. I praksis er den en stat for seg selv.

DHARAVI, Mumbai, India
Asias største slum, rett ved Mumbais finanssenter. Her bor både økonomiske flyktninger og selvstendige bedriftseiere av alle slag.

BARRIOS, Caracas, Venezuela
I bunnen av Caracas ligger de kommersielle områdene, mens det er barrios, slummer, på alle åskantene omkring. Husene er noe mer avanserte enn i de andre slummene i utstillingen, men kriminaliteten er langt høyere.

KAMPONGER, Jakarta, Indonesia
Jakarta har 1,5 millioner slumbeboere i hundrevis av samfunn som er spredt vidt ut over byen. De mange slumsamfunnene finnes langs elver, nær søppelfyllinger og under broer. Slumveksten i Øst-Asia er den største i verden.

Jonas Bendiksen er den første norske og nordiske fotografen som har blitt medlem i det prestisjetunge fotobyrået MAGNUM, som i Norge er representert ved All Over Press. Han har fått arbeidene sine publisert i internasjonale magasiner som National Geographic, GEO, Newsweek, Vanity Fair, The Independent on Sunday Review, The Sunday Times Magazine, Mother Jones og Le Monde II.

Nobels Fredssenter - Steder der vi bor

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar