Nordic Light hedrer Kåre Kivijärvi


"På de store banker".
Foto: Kåre Kivijärvi.
Kåre Kivijärvi (1939-1991) var den første fotokunstneren som fikk et foto antatt på Høstutstillingen, men hele sin karriere var han en outsider. Nordic Light fotofestival vil i høst presentere en stor utstilling av Kivijärvis arbeider.

«Jeg har ikke reist nord-sør, men vest-øst. Mitt landskap er fra Grønland, Nord-Skandinavia, Russland, Sentral-Asias høysletter og Himalaya. Det språket jeg kjenner er noe annet enn Firenze, Roma, Paris. Min verden er en annen».

Kåre Kivijärvi er en pionér i norsk fotografi. Han var blant de første som arbeidet med reportasjebildet som et subjektivt, kunstnerisk medium. Han etterlot seg imidlertid ingen stor produksjon, men mange av bildene hans har blitt stående i norsk fotohistorie.

I 1958 avtjente han verneplikten ved flyvåpenets fotoavdeling i Bodø. Det var på denne tiden han fikk kjennskap til den kjente tyske professoren Otto Steinerts fotografutdanning ved Staatlichen Schule für Kunst und Handwerk i Saarbrücken. Kivijärvi søkte seg hit og fikk plass. Han fikk utsatt resten av militærtjenesten for å gå i lære hos Steinert, og fulgte senere med Steinert til Folkwangschule für Gestaltung i Essen.

Steinert regnes som en forgrunnsfigur for ett av datidens retningsgivende læresteder innen fotografi, og som en ledende representant for det subjektive fotografiet. «Da jeg kom til professor dr. Otto Steinerts lærestol, var jeg håndverksmessig dreven, hadde rutinen i fingrene, i motsetning til mange av mine medstuderende. Jeg lot meg med takknemlighet kultivere av min professor», skriver Kivijárvi.
(Ref Fotografi.no)


Selvprotrett - Kåre Kivijärvi
Kåre Kivijärvi tilhørte de tidlige kunstnerne som kom til Oslo nordfra, og ble en slags maskot i kulturlivet. Han bar på en kultur ingen kjente, og i det kunstnermiljøet han søkte var de fleste seg selv nærmest. I praksis var alle mest interessert i seg selv. Det tok lang tid før han ble anerkjent.

Kåre Kivijärvi startet sin fotografiske løpebane som tolvåring i 1950. Da fikk han sitt første Kodak bokskamera. «Jeg ble kunstner med en gang», sa han senere. Han framkalte film i hemmelighet under trappa hjemme i Hammerfest, fordi moren hans ikke ville at han skulle drive på med slikt. «Jeg tok det dødsens alvorlig».

Han stilte ut første gang under en finsk-norsk uke i Hammerfest i 1959. Året etter stilte han ut i Oslo kunstforening. I 1971 ble han som første fotograf antatt ved Høstutstillingen. Kåre Kivijärvi var kafébohemen med de gåtefulle svarthvittbildene. Like etter sluttet han mer eller mindre å fotografere, og han stilte aldri ut bilder fotografert senere enn 1972, selv om han tidvis arbeidet som fotojournalist til ut på 1980-tallet. Nesten alle de kjente bildene hans er fotografert på 1960-tallet.

Kåre Kivijärvi bodde på Kypros i lange perioder, og noen uryddige år i Oslo uten fast adresse. Mot slutten av livet donerte han alt bildemateriale til Henie Onstad kunstsenter.

Kåre Kivijärvi (1939 -1991)
  • 1958: Staatlichen Schule für Kunst und Handwerk, Saarbrücken, under ledelse av professor Otto Steinert.
  • 1959: Blir engasjert som fotograf for Findus i Finnmark.
  • 1962: Separatutstilling i Finnish Design Centre i Helsinki.
  • 1971: Antatt ved Høstutstillingen. Dette var første gang et fotografi ble antatt.
  • 1990: Hammerfest bys kulturpris.
  • 1991: Kivijärvi dør.
  • 2002: Boka "Kåre Kivijärvi - Fotografier" av Eli Høydalsnes utgis.
Nordic Light fotofestival

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar