Nikon D80

Nikon D80 er den oppfølgeren til D70s, men mange av de egenskapene er hentet fra storebror D200. Både når det gjelder tekniske egenskaper, ytelser og bruk minner D80 mer om D200 enn om forgjengeren D70/D70s. D80 er dermed å betrakte som et helt nytt kamera. Eksempler på nyvinninger er 11-punkts autofokus, større søker, valgfri støyreduksjon, dobbelt så stort bufferminne, innstilling av hvitbalanse i Kelvin, større LCD-skjerm med dobbelt så høy oppløsning etc.

Digit.no har testet D80 og konkluderer blant annet slik:

10 Mp bildeoppløsning i forhold til f.eks. 8 Mp gir ikke bestandig den gevinsten som mange tror. Forutsetningen er at objektivet kan oppløse 10 Mp og at støyen ikke forringer økningen i detaljgjengivelsen. Objektivet vi brukte i testen, Nikons 18-135 mm kunne på ingen måte imøtekomme kameraets potensiale. Nikon 18-70 mm er et langt bedre valg.

D80 leverer meget god definisjon av detaljer og lite bildestøy ved ISO-verdier opptil ISO 800. Selv ved ISO 1600 er ikke støyen urovekkende, men ISO 3200 er nærmest ubrukelig. Separate kontroller for manuell tilpasning av støykontroll for lange lukkertider og høy lysfølsomhet fungerer perfekt. Fargenøyaktigheten er eksemplarisk, bedre enn D200, og det er grunnen til at vi tror at D80 er utstyrt med en mer moderne brikke, sannsynligvis den samme som i Sony Alpha 100. Lysmålingen er like presis og pålitelig som alltid i Nikons kameraer, skjønt den gir ofte noe mørke bilder av høylysmotiver, hvilket skal hindre at høylyset brenner ut. Jeg syns imidlertid Nikon er litt for konsevative i denne sammenheng siden andre kameraer mestrer slike lysforhold enda bedre.

Signalbehandlingen har algoritmer som opplagt er tilpasset "amatør"-bruk. Det er ikke ment negativt, snarere tvert om, nemlig at du kan lage utskrifter direkte fra kameraet uten etterbehandling. Parameterene er imidlertid justerbare for individuell kontroll, men jeg syns standardvalgene gir optimale utskrifter. Jeg mistenker at mange sikkert vil tilføre litt ekstra skarphet, siden bildene kan virke litt bløte med standardinnstillingen. Dessverre er det ingen mulighet til å justere RAW-opptakene med den vedlagte programpakken.


Digit.no :: Nikon D80

Kommentarer