"Kampf um Norwegen"

Den 66 år gamle dokumentarfilmen "Kampf um Norwegen" har vært ukjent for norske forskere. Jostein Saakvitne ved Høgskolen i Bergen kom tilfeldigvis over filmen på tysk nettauksjon.

- I filmen er det med både kjente filmopptak, men lengre enn vi har sett tidligere, og en rekke nye scener som antagelig ikke har vært offentliggjort tidligere. Blant annet ser vi dramatiske scener fra nærstrid mellom tyske og norske styrker, og en stor del av filmen er viet kampen om Narvik, "Der Heldenkampf um Narvik", sier førsteamanuensis Jostein Saakvitne fra Høgskolen i Bergen.

"Kampf um Norwegen" er en 80 minutter lang dokumentarfilm om invasjonen i Norge, laget på oppdrag for den tyske Oberkommando der Wehrmacht i 1940. Det er en svær og forseggjort filmaffære, Dr. Martin Rikli og Dr. Werner Buhne har regissert filmen, og fortekstene lister opp hele 29 filmfotografer som har fulgt med og filmet felttoget mot Norge, fra forberedelsene i Tyskland, innmarsjen og til og med kampene om Narvik. Filmen har fått spesialkomponert musikk, signert Franz R. Friedel.

- Det er en påkostet film, svært propagandistisk og trolig laget for visning for et vanlig tysk publikum på tyske kinoer, sier Saakvitne. - Den bygger på en dramaturgi med tyske styrker som kommer og befrir Norge fra en alliert trussel om invasjon. Det er rart vi ikke har kjent til denne filmen tidligere eller funnet informasjon om den. Ingen vi har vært i kontakt med, kjenner til den. Det må skyldes at den ble laget i få kopier og ble ødelagt under krigen. Det gikk hardt for seg i Tyskland mot slutten av krigen, mange filmarkiver brant, og det gjør at det er vanskelig å få oversikt over hva som var laget av dokumentarfilmer i denne perioden, sier Saakvitne.

Les artikkelen "Fant unik film på auksjon" hos Aftenposten.no.

Se noen klipp fra filmen samt et utdrag av intervjuet med Jostein Saakvitne. Vist i NRK Søndagsrevyen 25. juni 2006:Her er forresten en annen film fra krigens dager (1942). Det vil si det handler ikke så mye om krigen, men mest om historien til Bergen by:

Kommentarer