10% henter TV fra internett

Bredbåndsutbyggingen har åpnet for nye distribusjonsformer for TV som verken de lisensbetalte, abonnementsbetalte eller reklamefinansierte TV-kanalene foreløpig har mestret. Fildeling av video er på få år blitt den største trafikkdriverne på internett, med en anslått andel på over 50 prosent av den totale trafikken.

NRK Aktivum vil snart starte salg av egenproduserte programmer over internett.

- Så lenge du gjør ting digitalt, vil det piratkopieres. Det kan du ikke stoppe. Men du kan lage ordninger for folk som ønsker å være lovlydige, sier Bjørn Suhrke i NRK Aktivum til Dagens Næringsliv. Aktivum jobber nå med å få på plass rettighetsavtalene.

Kanalene har store vanskeligheter med å beskytte seg mot kopiering og fildeling av programmer som distribueres digitalt og derfor kan tas opp av enhver PC-bruker, som enkelt kan legge filene ut på nettet for enhver til nedlasting. Mens en lisensfinansiert kanal som NRK ikke taper på piratkopiering, stiller det seg annerledes for reklamefinansierte kanaler.

- Tar det helt av vil seertallene gå ned, noe som gir mindre inntekter fog mindre til å kjøpe programmer for, sier informasjonsdirektør Jens Petter Gjelseth i TVNorge til DN, mens TV2 tror at omfanget av slik nedlasting foreløpig er lite.

Tallene for "Lost" tyder ikke på det ? de utgjør en av ti seere av den populære serien. Hver uke laster 60 000 nordmenn ned siste episode av TV-serien ? uten å betale en krone til rettighetshaverne.

Megaband.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar