Norsk kameralinse aper etter øyet

Norske poLight. Horten-selskapet håper at flest mulig av mobiltelefonene i løpet av et år eller to skal inneholde deres teknologi som representerer noe fundamentalt nytt på markedet. Selskapet har laget en linse som kan endre form på et millisekund.

Norske Polight i Horten begynte med en polymer for å bøye lyssignaler i telekombransjen. Nå er teknologien blitt en helt ny type kameralinse, som kan trekke seg sammen og bøye seg – akkurat som det menneskelige øyet.

Dagens mobilkameralinser består av mange linser som flyttes ved hjelp av magneter og spoler. Polights optikk består i stedet av bare én linse, som kan endre form på noen tusendels sekunder.

– Kamera- og mobilprodusentene er nå i testprosjekter med vår teknologi. Vi er oppe til eksamen, kan du si, forteller administrerende direktør Øyvind Isaksen i Polight.Teknologien gir en rekke nye muligheter: Lynsrask omfokusering gjør at kameraet kan ta «det samme bildet» mange ganger, men med ulikt fokuspunkt. Så kan du selv velge hvor fokuset skal være i bildet etterpå. Bilder med ulike fokuspunkter kan også kombineres ved hjelp av fokus-stacking, slik at hele motivet kommer i fokus.

Polights løsning trekker mindre enn en hundredel av strømforbruket til vanlige linser. Løsningen fører heller ikke til elektromagnetisk støy, noen som kan være et problem når to mobilkameraer ofte skal plasseres nær hverandre.

– Vi har lansert det første produktet, som passer på en del mobilkameraer. Det neste produktet er en større linse som passer i større mobilkameraer. Det tredje produktet blir optisk bildestabilisering. Teknologi som gjør at når du beveger kameraet, vil bildet likevel stabiliseres automatisk, forklarer Isaksen.

Kilde: DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar