Norsk dokumentarboom

Fra Jørn Ranums Mot Nord
Norske dokumentarer vekker oppsikt på internasjonale festivaler. Fem filmer deltar på verdens viktigste dokumentarfilmfestival, Hot Docs, som er en sentral innfallsport til det nordamerikanske markedet.

De aktuelle filmene er Aslaug Holms Brødre, Pål Refsdals Dugma, George Kurians Flukten, Jørn Ranums Mot Nord og Erlend Mos Dans for livet.

Disse filmene representerer spekteret mellom den poetiske og den journalistiske tradisjonen i norsk dokumentar, hvorav den siste fortsatt står forbausende sterkt. Jeg er blant dem som har etterspurt en større utforskning av dokumentarens grenser i norsk film. Men jeg ser ingen grunn til å mase mer om det denne gangen, når de journalistiske dokumentarene er så gode som de er nå. Om Brødre og Mannen fra Snåsa har vist oss den personlige dokumentarens gjennomslagskraft på kino, viser et knippe nye dokumentarer hvor viktig rolle journalistikken fortsetter å spille for sjangeren.

I en tid der alle har et kamera og godt kunne tenke seg å lage en dokumentar om sin eksentriske tante, har journalistiske dyder havnet i bakgrunnen. Innenfor dokumentarmiljøet finnes ingen Vær varsom-plakat og den voldsomme tilveksten av glade amatører fører til mange overtramp.

Her kan du se flere av dokumentarene på nett:
Alle dokumentarer er subjektive, det finnes ingen nøytral grunn. Men noen filmer kan, som journalistikken på sitt beste, lytte. Det er disse filmene gode eksempler på.

Kilde: Aftenposten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar