Nanodronene unngår strenge sikkerhetsregler

Nye droneforskrifter ble gjort gjeldende fra 1. januar, men regulerer i hovedsak profesjonell bruk. I siste liten ble det inkludert egne regler for såkalte nanodroner. Luftfartstilsynet definerer dette som droner under 250 gram. Disse dronene er fritatt for sikkerhetsavstanden på 50 meter til mennesker, bygninger og kjøretøy som gjelder for de øvrige kategoriene. Det er også tillatt å fly disse fartøyene utenfor synlig rekkevidde.

En drone på 250 gram vil fint være i stand til å bære et relativt avansert kamera og annet sensorutstyr. Det er ikke lenger vanskelig å stappe inn et relativt godt HD-kamera i en nanodrone. Problemet er bildestabiliteten. Det finnes fortsatt ingen fysisk gimbal (stabilisator) som er lett nok.


– Jeg tror vi får flotte, stabiliserte 4K-opptak fra nanodroner om ikke så veldig lenge. Om 2-3 år har vi nok veldig fine ting som kan brukes. En løsning kan være å bruke enda høyere oppløsning, som 8K, for å bevare en god oppløsning på opptakene etter programvarestabilisering, sier NRKbetas Eirik Solheim til TU.no.

Dronen Onagofly veier kun 140 gram, men byr likevel på HD-video, streaming, GPS, følgefunksjon og «obsticle avoidance»:
– På sikt kan jeg se for meg at for eksempel pressen vil kunne se fordeler av å bruke mindre droner, sier flyoperativ inspektør Bente Heggedal i Luftfartstilsynet til Teknisk Ukeblad.

Kilde: TU.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar