Olympus lanserer PEN-F

PEN-F følger Micro four-thirds standarden, og det interessante er at Olympus selv markedsfører sitt kamera som tilpasset "spontan og hverdagslig gatefoto uten stativ", og understreker at PEN-F er laget for å møte gatefotoentusiastenes krav. Dermed har Olympus definert sin målgruppe med denne modellen, og de fremhever kameraets tilhørighet i den klassiske gatefototradisjonen.

Les den omfattende første anmeldelse på luminous-landscape.com

Søkeren er OLED
Olympus har valgt å bygge PEN-F med en OLED-søker. Søkere og skjermer som benytter OLED-teknololgi har dokumentert signifikant kortere levetid enn LCD. Mange vil antakelig si at det ikke er så viktig for dem om levetiden på en OLED-kamerasøker er kortere enn LCD ville ha vært, men det fortjener å nevnes at dersom målet er å oppnå en konstruksjon med størst mulig holdbarhet er det ikke OLED som er svaret. Søkeren viser 100% av søkerbildet.

Andre egenskaper
Olympus oppgir at PEN-F har en responstid som skal kunne måle seg med speilreflekskameraer.

Kamerahuset på PEN-F er pent og solid bygget i aluminium og magnesium, og er trukket med en lærimitasjon. Kameraet er ikke værtettet.

Bildebrikken
Hva som er iøynefallende ved PEN-F er at Olympus nå har overskredet 20 megapiksler med en CMOS-bildebrikke på 13.0 x 17.3 mm. Dette er det høyeste pikseltall noensinne på et Olympus-kamera, og det høye pikseltallet gjør at det burde være mulig å lage store forstørrelser fra bildefilene på 3888 x 5184 piksler.

Kameraets spesifikasjoner

 • 20 megapiksels Live MOS Four Thirds bildebrikke uten lavpassfilter for høyest mulig detaljering
 • En annen utprøvd OM-D-funksjon – High Res Shot er også intigrert i det nye PEN-F og dette øker oppløsningen til tilsvarende 50 megapiksler
 • Fem-aksers bildestabilisering med automatisk registrering av bevegelsesretningen, Olympus hevder selv at stabiliseringen kompenserer for fem blendertrinn.
 • Elektronisk søker av OLED-typen med 2.36 millioner punkter
 • Opptakshastighet på 10 bilder i sekundet
 • Autofokus med øyeidentifisering
 • Utfellbar LCD-skjerm på baksiden, med 1.04 millioner piksler. Denne er en berøringsskjerm.
 • Korteste lukkertid på 1/8000 sekund mekanisk, 1/16000 sekund elektronisk.
 • Lengste lukkertid er 60 sekunder - altså et helt minutt
 • Videofunksjon med opptak i 1920 x 1080 (60p, 50p, 30p, 25p, 24p), 1280 x 720 (60p, 50p, 30p, 25p, 24p)
 • Innebygget WI-Fi for bildedeling via kompatible smarttelefoner og gratis OIympus Share-app
 • Modushjul som kan tilpasses for rask tilgang til dine favorittinnstillinger
 • Punktlysmåing som kan kobles til AF-punkt, noe som gir mulighet til finjustering av eksponeringen av vanskelige motiver.

PEN-F måler 125 x 72 x 37 mm og veier 427 gram med batterier. Batterikapasiteten er oppgitt til 330 eksponeringer.

Kameraets mange funksjoner inkluderer Supersonic Wave Filter, som automatisk rister av støv som kan komme på sensoren når du bytter objektiv – og du unngår kostbar rens. For den stilbevisste er PEN-F kompatibel med spesielt designet tilbehør samt 40 M.ZUIKO-objektiver, inkludert proffserien M.ZUIKO PRO.

Dessuten har PEN-F Creative Dial-tilgang til innebygde kunstfiltre, fargefiltre og to nye kreative muligheter: sorthvittprofil-kontroll og fargeprofilkontroll. Det første gir en graderingskurve, filmkorning, skyggejustering og sort/hvitt-filtereffekter med tre tilgjengelige forhåndsinnstillinger. Fargeprofilkontroll har også tre forhåndsinnstillinger og påvirker graderingskurven. Det kan brukes for å justere metningen av 12 farger på 11 ulike nivåer. En bryter på baksiden av kamera gjør at du lett kan bytte mellom de ulike modusene.

Utførelser, tilgjengelighet og pris
PEN-F kommer i sort og sølv, og lanseres medio februar 2016. Veiledende pris vil være 13.499 NOK for kun kamerahuset, 14.999 NOK som kit med M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1-3.5-5.6 EZ Pancake-objektiv og 15.999 NOK med M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8-objektivet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar