Alltids en rørlegger som kan fotografere

Mstyslav Chernov er riktignok en profesjonell fotograf, men bildet han har tatt fra denne demonstrasjonen i Kiev er fritt tilgjengelig.
VG-sjef Torry Pedersen ga fotoavdelingen i VG beskjed om nedbemanning fra 20 til 16 årsverk og la samtidig ned lokalkontorene med ni ansatte. I den forbindelse kom et utsagn som Pedersen har fått en del pepper for: «Det jo sånn i vår tid at det alltid vil være en rørlegger med et kamera i nærheten når store ting skjer,» sa Pedersen til medier24.com.

Uttalelsen har selvfølgelig fått fotografer til å reagere.

– Dette er utrolig flåsete og useriøst. Riktignok finnes det selvfølgelig mange der ute med mobiltelefon som kan formidle det som skjer med bilder. Men den kritiske kvalitetsfotojournalistikken kan ikke ivaretas av publikum. Vi trenger folk med erfaring og kunnskap, med evne til å vurdere hva som skal fotograferes og - ikke minst - hva som skal publiseres, sier Finn Våga i Stavanger Aftenblad til DN.no.

Torry Pedersen har et litt lengre resonnement:

– Når var det sist at ikke de første bildene var tatt av tilfeldige forbipasserende? Tenk på tsunamien i 2004, eller flyet som landet på Hudson River. Og flyet som styrtet på San Francisco Airport. Der var det en passasjer som hadde bilder fra evalueringen. Terroren i Paris - der var det folk på stedet som filmet. Hun som blir myrdet av en mobb i Kabul - der var den syv minutter lange videoen New York Times publiserte satt sammen av klipp fra sosiale medier som de som var tilstede hadde lagt ut, sier Torry Pedersen.

Det florerer også av gode illustrasjonsbilder på nettet. Skjønt det er ikke alltid helt enkelt å navigere i dette landskapet. Dette bildet er lagt ut med en lisens som tillater fri bruk, men det er vanskelig å vite 100% sikkert at opplasteren faktisk har de opprinnelige rettighetene.
Problemet er jo at Pedersen har rett. Vurderingen består ofte ikke i hva som skal fotograferes (det blir fotografert uansett), men hva som skal publiseres. Den redaksjonelle vurderingen trenger ikke være vesentlig annerledes, men den blir i mindre grad gjort av en pressefotograf. Det er vanskelig å se for seg hva som skal kunne forhindre en slik utvikling.

Oppdatering 31.01.16: Pedersen presiserer dette i et intervku med DN.no:

– Jeg uttalte meg altså ikke om fotojournalistikk. Jeg snakket om at det faktisk er slik at de første på plass ikke nødvendigvis er fotografer, men at så godt som alle i dag er utstyrt med et kamera på mobilen. Det forandrer behovet for beredskap. Jeg valgte rørlegger bevisst fordi de besitter en kunnskap ikke alle har. Ikke alle kan skifte et rør, ikke alle har tang og muffer og slikt. Derimot er andre produksjonsmidler blitt demokratisert. De gamle monopolene knaker i sammenføyningene. Så nei, jeg angrer ikke på formuleringen min. Det var en samfunnsanalyse kondensert inn i én setning.

Bente Sollid Storehaug skriver mer generelt om dette i en annen artikkel, publisert i DN.no:

Bransjer digitaliseres, forretningsmodeller endres, tradisjonelle virksomheter forstyrres og tjenester etter behov-modellen tvinger frem sterkere innovasjon i den delen av næringslivet som har sin virksomhet hovedsakelig utenfor nettet.

Alle bransjer digitaliseres. Absolutt ingen slipper unna. Mange vil rett og slett bli borte. Det er den brutale straffen for å stå igjen på perrongen når de digitale ekspresstogene suser forbi.

Det er i ferd med å sige inn som en ubehagelig erkjennelse.


En kikk på fjorårets vinner av Årets bilde er på sitt vis også illustrerende. Nå er det liten tvil om at fotografen behersker sitt fag, men vinnerbildet nådde opp fordi han er til stede i en bestemt situasjon, og ikke på grunn av fotografiske kvaliteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar