Hasselbladprisen 2015 til Wolfgang Tillmans



Den tyske fotografen Wolfgang Tillmans får Hasselbladstiftelsens internasjonale pris i fotografi for 2015. Tillmans (født 1968) arbeider spenner fra gatefotografi og urbane portretter til reiser, landskap, stilleben og abstraksjoner. I senere år har han laget serier med rent abstrakte fotografiske verk, der han eksperimenterer med både tekniske og kjemiske hjelpemiddler, samtidig som han har beholdt en nysgjerrighet for potensialet i dokumentarfotografiet. I nærmere tretti år har han undersøkt hva det er som skaper et bilde, hvordan bildet fungerer og spres teknisk og sosialt i de forskjellige presentasjonsrom.

Stiftelsens begrunnelse for valget av Wolfgang Tillmans som årets prisvinner:

«Wolfgang Tillmans har etablerat sig som en av de mest originella och nyskapande konstnärerna i sin generation och driver ständigt det fotografiska mediet i nya riktningar. Hans praktik har sedan 1990-talet omfattat frågor av angelägen politisk och social vikt, som både direkt och indirekt speglat den fotografiska bildens kraft att kritiskt engagera sig i världen omkring oss. Därtill har Tillmans förändrat förståelsen av fotografiska utställningar genom sina djärva och originella installationer, som leker med skala, format, inramning och presentation, för att skapa fördjupande upplevelser som har inspirerat efterföljande generationer av konstnärer».



Hasselbladprisen har blitt delt ut siden 1980, og Lennart Nilsson var den første mottaker av prisen. 1. desember 2015 åpner en utstillingen med Tillmanns verk i Hasselblad Center i Gøteborg.

Kilde: Hasselblad Award 2015