Wilses Oslo

Anders Beer Wilse, kjent som en av Norges fremste fotografer ville blitt 150 år i 2015. I anledning jubileumsåret, stiller Bymuseet ut bilder fra mellomkrigstidens Oslo.

Wilse var på den tiden Norges ledende fotograf med base her i byen. Oslobildene til Wilse viser en moderne storby i rivende utvikling. Motivene av by, arbeid og fritid viser «det nye Oslo», en by preget av internasjonal urbanitet, men der nærheten til fjorden og marka likevel gjør seg gjeldene.

- Wilse kombinerte det nye "øyeblikksfotografiet" med sjangermaleriets fortellinger. Med dette utgangspunktet skaper han det vi i dag vil kalle et moderne dokumentar- eller reportasjefotografi. Han hadde en enorm produksjon med høy fotografisk kvalitet, forklarer Vegard Skuseth, fotoarkivar og prosjektleder for utstillingen.

Wilse reiste landet rundt og tok bilder, men han tok også en mengde bilder fra Oslo. Museet mener at mange av hans bilder er blitt rene ikoner fra byen vår. Wilses motiver viser det nye Oslo, preget av internasjonal urbanitet og storbyatmosfære.

Utstillingen består av store motiver av folkelivet på Karl Johans gate, Vestbanen, byggingen av rådhuset, aktivitet i Oslo havn og Nationaltheatret stasjon med staselige damer og herrer fra 1930-tallet.