– Fotojournalister en underbetalt gruppe

Mandag deltok den svenske fotojournalisten Donald Boström på seminaret “Foto i forandring” på Litteraturhuset i Oslo, i forbindelse med åpningen av en utstilling om dokumentarfotoprosjektet Sea Change.Seminaret tok for seg den krevende situasjonen for europeiske fotojournalister. Boström mener imidlertid at mediebedrifter generelt har økonomisk evne til å betale frilansere like godt som de gjorde før nedturen startet for noen år siden. De digitale inntektene er i ferd med å komme på plass, argumenterer han. De siste kvartalstallene for mediekonsernene i Norge tyder ikke på noen generell bedring i lønnsomheten her hjemme, selv om enkeltbedrifter går bra.

Ifølge tall Boström har innhentet til sin rapport måtte 800 journalister og fotografer i Sverige forlate jobbene sine i 2014. Situasjonen er relativt lik i den norske mediebransjen.

Boström påpeker at kravene til fotografene har utviklet seg. Nå skal de både ta bilder og filme. Likevel finnes det ikke faste jobber til dem. Samtidig benytter mange medier svært mange brukerbilder. Dette skaper store utfordringer, mener han.

Boström mener løsningen er å øke statusen til fotografyrket. Han tror imidlertid ikke at mediebedriftene går tilbake til å ansette et større antall fotografer i faste stillinger. Dessuten frykter han at mange redaksjoner vil satse bevisst på oppdragsjournalistikk. Enten egenprodusert eller outsourcet til selskaper som spesialiserer seg på dette.

Kilde: Journalisten.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar