Historiske bilder fra Nepal

Nepals unike kulturelle historie er festet på film av tre generasjoner fotografer fra Chitrakarfamilien fra 1903 til idag, og er for første gang å se i Norge. Utstilling i Fotografiens hus viser historiske bilder og med det et glimt inn i en mystisk atmosfære av føydale familier og konger i husarrest tidlig på 1900-tallet, i en kultur som eksisterte nærmest som en lukket verden inntil 1958. Lederne likte å stase opp seg selv og sine kvinner for å vise sin makt og overlegenhet overfor Folket i et av verdens aller fattigste land, og ansatte en hoff-fotograf.

Kontrastene fra Ranafamiliens luksus til dagliglivet for vanlige folk er visualisert gjennom portretter. Den eksplosive veksten i Kathmandu-dalen er et eget tema, der bilder av de samme stedene med 50-100 års mellomrom viser sin egen historie om befolkningsvekst og ukontrollert utbygging.

Bildene er tatt av Chitrakar-familien i tre generasjoner: Dirgha Man Chitrakar var først maler, siden fotograf for Ranafamiliene fra 1890-årene. Sammen med sin sønn, Ganesh Man, har han dokumentert et enestående stykke kulturhistorie. Ganesh Man’s yngste sønn, Kiran Man, fører arven videre: Han ble den første fotografen i Nepal TV, og er nå leder for fotografene på TV-stasjonen. Fjerde generasjon Chitrakar, Cristeena, har tatt sin utdannelse på de historiske bildene, og arbeider nå i Smithsonian Institute i Washington DC. De kommer til Oslo for å åpne utstillingen 7. februar.

Konger, føydalherrer og deres gjester forlystet seg på den tiden med storviltjakt, og bildene viser blant annet sesongens fangst i 1935: 300 tigre, neshorn og krokodiller. Den viser også et av de første kjøretøyene som kom til Nepal, båret av portere 20 mil over fjellene fra India til Kathmandu, i 1915.

Fotografiens Hus, Rådhusgata 20, Oslo, 7. februar – 3. mars 2013

Åpning: 7. Februar, kl 18.00


Fotografiens Hus

Kommentarer