Burning Beauty - LaChapelle på Fotografiska

I nesten 30 år har David LaChapelle (f. 1963) arbeidet med en bildeverden som opphever grensene for fotografiet. Han har skapt et univers som inkluderer folk av alle kjønn, hudfarge, kropp typer og aldre. Fotografiene ta opp påvirkninger fra filmer, amatørfotografering, kunsthistorie og pornografi, og konverterer dette til deler av hans egen kunstneriske visjon. LaChapelles estetiske blanding av kommersiell og kunstnerisk fotografi omfatter både de klassiske kunstidealer og et utpreget moderne perspektiv forankret i populærkultur.David LaChapelle har en spesiell betydning for Fotografiska i Stockholm. Fire år siden, arrangerte Jan og Per Broman en vellykket utstilling av LaChapelle i Nacka. Etterpå bestemte de seg for å skape en inspirerende sted, Fotografiska museet, som har utviklet seg til å bli en av verdens fremste samlingssteder for fotografering. Nå feirer museet ved å vise Lachapelles største utstillingen noensinne.

Burning Beauty omfatter mer enn 250 arbeider, musikkvideoer og film. Det er den første, og sannsynligvis den eneste gangen Fotografiska fyller huset med en artist i mer enn tre måneder. Hallene er fotografier fra alle perioder av hans produksjon, fra 1980-tallet til i dag, ordnet under tematiske overskrifter. På toppen av utstillingen kan en se den nyeste serien: Still Life (2012).

David LaChapelles er best kjent for sine glamorøse og latterlig bilder av kjendiser og modeller, men denne utstillingen presenterer alle hans verk. Her er både de tidligste svart-hvitt fotografier og det siste tiårets sivilisasjonskritiske motiver. Fotografiets evne til å overskride virkeligheten og hverdagens begrensninger er et overordnet tema som knytter sammen alle prosjektene.

David LaChapelles bilder plasseres i sentrum av de siste tiårenes visuelle kultur. Bildene byr på en blanding av lidenskap, humor, overdrivelse og kritisk refleksjon.

Kuratorer for utstillingen, som åpner i dag, er Patrik Steorn & Min-Jung Jonsson.

Fotografiska

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar