Canon PowerShot G10

Canon PowerShot G10 erstatter PowerShot G9, og tilbyr forbedret vidvinkel via (28 mm), 5x zoom og høyere oppløsning: 14,7 megapikslers sensor, støttet av Canons nye DIGIC 4-bildeprosessor.

G9 har nærmest blitt en del av standardutrustningen til profesjonelle fotografer, som har behov for et reservekamera i lomma, og forventningene til G10 har derfor vært høye. Dette til tross for at bildebrikken er relativt liten - 1/1,7".

PowerShot G10 er solid bygd, beregnet på avanserte brukere som vil ha et seriøst lommekamera, uten masse ekstra finesser, men med et objektiv som dekker fleste briksområder, fra 28 mm vidvinkel til 140 mm tele. Lysstyrken er bra (f/2,8-4,5), selv om det ikke kan måle seg med de første modellene i G-serien. G10 har imidlertid optisk bildestabilisator innebygd, noe Canon mener skal kunne kompensere for opptil 4 EV-trinn.

Digit.no har testet Powershot G10 og konkluderer blant annet som følger:

Bruksmessig kan G10 knapt bli bedre. Det eneste som ville satt prikken over i-en, hadde vært en bedre optisk søker og et større grep med en mer klebrig overflate. Et lite minus er også navigatortasten, som er knuslete og lite brukervennlig, spesielt med hansker. Bortsett fra disse relativt beskjedne svakhetene, er kameraet særdeles betjeningsvennlig, uten åpenbare blundere.
/../
Tradisjonen tro kan G10 lagre opptakene i tre JPEG-kvaliteter pluss RAW (bare G7 i G-serien manglet RAW). Komprimeringen av JPEG-filene er relativt hard, så man bør holde seg til Superfin om man vil unngå komprimeringsskader. RAW-filer kan ikke konverteres i kameraet, men Canon leverer til gjengjeld to programmer for RAW-konvertering, automatisk i ZoomBrowser EX eller med manuelle justeringer i Digital Photo Professional. Bildelagringen skjer på de mest utbredte kompaktkortene, SD (eventuelt SDHC med utvidet kapasitet). Derimot er det ikke noe internt lagringsminne i kameraet og minnekort er ikke inkludert i forpakningen.

Selv om G10 primært er tilpasset avanserte brukere, er det ikke noe i veien for at også uerfarne kan bruke det. Et utvalg motivprogrammer og både hel- og halvautomatikk er på plass, samt naturligvis manuell eksponering. Også lysfølsomhet, hvitbalanse osv har både automatisk og manuell kontroll. Autofokusen har ni fokuspunkter, hvor sentrumspunktet har valgbar størrelse, valgt fokuspunkt kan flyttes manuelt og kameraet har ansiktsregistrering med ditto finesser som automatisk fjerning av røde blitzøyne. Manuell fokusering er også mulig, med forstørret bildesentrum, men likevel nokså vanskelig om ikke kameraet står på stativ. Et interessant pluss er at kameraet kan ta tre alternative bilder med varierende fokus.
/../
De optiske ytelsene er upåklagelig, uten skavanker av betydning, dog med et lite unntak for feilbrytningen av farger (kromatisk abberasjon). Ytterst i hjørnene er det tydelig utflyting av grønn/lilla i harde kontrastlinjer, men gjennomsnittet for hele bildeflaten holder et akseptabelt nivå. Med et kontrastomfang (dynamikk) på 10 EV både ved ISO 80 og 100, klarer G10 å levere akseptabel tegning både i høylys og skygge, men om man utelukkende skyter i JPEG forekommer det titt og ofte at hvite partier mangler detaljer. De er imidlertid som regel definert i RAW-filene.

Om ikke Canons DIGIC-prosessor oppviser særlig høy effektivitet ved serieopptak, er den førsteklasses når det gjelder bildekvalitet. Sammen med en moderne bildebrikke av nyeste generasjon, får G10 meget respektabel toneomfang ved de mest aktuelle lysfølsomhetene, mellom 7,5 bits (ISO 80) og 6,5 bits (ISO 400), samt at både fargegjengivelsen og hvitbalansen er presis.

Forventningene om det perfekte kompaktkamera ble ikke 100% innfridd denne gangen heller, man Canon er på god vei. Om de neste gang fokuserer mer på brukernes ønsker og mindre på hva salgsavdelingen mener er nødvendig, får vi et kamera bygd på G10-ens chassis og det samme 28-140 mm zoomobjektivet (dog gjerne med f/2,0-2,5 i lysstyrke), en CMOS bildebrikke (gjerne større enn 1/1,7") med maksimalt 10 Mp bildeoppløsning, større og bedre optisk søker, pluss enda raskere serieopptak.


Les hele testen av Canon PowerShot G10 på digit.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar