Canon 50D

Canon 50D er etterfølgeren til 40D. Det får 15 megapiksler, blir bygd i magnesium, og får Digic 4 bildeprosessor, noe som skal gi 6.3 bilder per sekund.

Svært gode ytelser på papiret, noe som plasserer Canon 50D som en sterk konkurrent til kamera som Nikon D300, Sony α700, og til dels Pentax K20D, og det kommende Olympus E-30.

Digit.no har testet Canon 50D, og konkluderer blant annet som følger:

EOS 50D tilhører "middelklassen" mellom amatørmodeller og de profesjonelle modellene. Kameraet er bygd for å gi et kompakt, men kvalitetsmessig verdig alternativ for seriøse fotografer, samtidig som prisen er spiselig for de fleste. EOS 50D gir god balanse mellom egenskaper, ytelse og pris. Kamerahuset er det samme som i EOS 40D, men de nyeste generasjoner av CMOS bildebrikke og DIGIC prosessor gjør kameraet praktisk talt like effektivt som et kamera i proff-klassen. /../ I bruk føles EOS 50D så nær man kan komme et ekte proffkamera, i en vesentlig mindre og rimeligere utgave.

Kameraet har en stor og lys søker, som riktignok bare viser 95% utsnitt, men som fungerer bra for brillebrukere og har all den informasjonen man trenger. Mattskiven kan skiftes ut for spesielle behov og øyemuslingen er blant de beste du får på et konsumentkamera. Foruten et stort LCD-panel på toppen som kan belyses, kan EOS 50D i tillegg vise opptaksinformasjon på bildeskjermen, også med mulighet for direkte innstilling, dog unødig komplisert og med lite intuitiv betjening.

Den 3" store LCD-skjermen er lyssterk og med 920.000 punkters oppløsning og vid betraktningsvinkel er det strengt tatt ikke noe stort savn at skjermen ikke kan vippes eller dreies, selv ved bruke av levende skjermbilde (Live View). Et pluss skal kameraet dessuten ha for at det har en lett tilgjengelig knapp for å slå Live View på og av. At LiveView må aktiveres separat før man kan slå funksjonen på med den dedikerte knappen, er merkelig tungvint, men likevel forståelig i et halvprofesjonelt kamera.
/../
Med 15 Mp bildefiler vil EOS 50D levere mer enn nok bildeinformasjon til å lage forstørrelser opp til ca. 50x70 plakatstørrelse. Spørsmålet er egentlig ikke om det er nopk piksler, men kvaliteten på dem. Generelt vil jeg si at 15 Mp på en APS-C bildebrikke nærmer seg grensen for det tilrådelige. Jeg vil ikke si at bildestøyen er plagsom, i hvert fall ikke ved ISO 3200 og lavere, men bortskjemte som vi er med lav bildestøy fra moderne speilreflekser, blir det en nedtur å se støy allerede ved ISO 800 når bildet er skikkelig "blåst opp" på skjermen. Det positive er at denne støyen ikke er synlig så lenge man holder seg til utskrifter i A3 format, eller mindre. Kameraet leverer optimale bilder i JPEG og det er overraskende at det knapt er mulig å få bedre resultater med RAW enn med JPEG. Testobjektivet EF-S 18-200 mm f/3,5-5,6 IS var en skuffelse, særlig på full tele.

Canon leverer den mest omfattende og kompetente programvaren av samtlige konkurrenter og EOS-systemet er bransjens best utbygde, med et formidabelt utvalg av optikk i to serier, EF og EF-S. EOS 50D kan bruke begge seriene og selv om objektivene for 35 mm fullformat blir store, tunge og dyre, gir de også den beste ytelsen fordi de bare bruker den beste sentrale delen av optikken. Det er naturligvis også et pluss at disse objektivene kan brukes både på kameraer med 35 mm format og APS-C bildebrikke. Dessuten finnes et enormt utvalg av optikk og tilbehør fra frittstående produsenter. Et kamera i EOS 50Ds klasse krever optikk av virkelig topp kvalitet, ellers bortfaller mye av vitsen med et høyverdig kamera og 15 Mp bildeoppløsning. Det er dilemmaet mange står overfor når finansene ikke kan forsvare både et kvalitetskamera og kvalitetsoptikk. Selv universalzoomen EF-S 18-200 mm f/3,5-5,6 IS har for mange svakheter til å yte kameraet full rettferdighet.
/../
Før testen ville jeg sagt at EOS 40D er et fornuftigere valg enn EOS 50D. Prisen er lavere, 10 Mp er tilstrekkelig for de fleste og både bildekvaliteten og ytelsene til EOS 40D holder et meget høyt nivå. Etter testen av EOS 50D er jeg mindre skråsikker. EOS 50D koster riktignok mer, men sannelig har det også mer å by på. Bildekvaliteten er i visse henseender betydelig bedre, ytelsene er relativt sett bedre og de fleste nye funksjoner og finesser er fornuftige og sikkert også ganske nyttige for mange. Jo, det hadde nok blitt til at jeg hadde gravd enda litt dypere i pungen og valgt EOS 50D.


Les hele testen hos Digit.no.
For en tid tilbake ble dette kameraet testet av Akam.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar