Nikon D300

Nikon D300 er i navnet en direkte oppfølger til D200 og kameraet overtar dermed som Nikons toppmodell med DX-format. Nikon D300 er imidlertid fullt av løsninger som vi finner igjen i proffmodellen Nikon D3 noe som i praksis gjør dette til et mer attraktivt kamera enn Nikon D2xs, en modell som nå begynner å få et par år på baken. D300 har blant annet samme 51-felters AF-system, 1005-piksler lysmålesensor som Nikon D3.

Innvendig er det altså store forskjeller mellom D300 og forgjengeren, mens de ytre sett er ganske like. Skinnet bedrar imidlertid også ettersom D300 er langt bedre beskyttet mot vær og vind.

Nikon D300 har fått en 12,3 Mp CMOS bildebrikke. Brikken er utviklet av Nikon og følges opp emd 14-bits A/D-konvertering. Kameraet er utstyrt med en 3,0" LCD-skjerm med 922.000 piksler og LiveView. Autofokus fungerer mens skjermen brukes som søker . Opptakshastigheten er også absolutt hederlig med inntil 6 b/s (8 b/s med MB-D10 batterigrep).

De viktigste konkurrenter er Canon EOS 40D, Sony Alpha 700, Olympus E-3 og Pentax K20D / Samsung GX-20.

Digit.no har testet Nikon D300 og konkluderer blant annet som følger:

D300 er på mange måter etterfølgeren til D2x - med samme bildeoppløsning, høyere bildekvalitet og en kompromissløs ytelse selv i full oppløsning. Med påmontert batterigrep fremstår også Nikon D300 i bruk som et fullblods reportasje- og actionkamera - til en pris som frister selv mange amatører. På mange måter er Nikon D300 mer et lett alternativ i proffklassen enn semiproffklassens "duks". I et marked med svært habile konkurrenter veier Nikon D300s mange fordeler tungt i vektskålen.

Det er et kamera nesten uten virkelig svake sider og med mange veldig sterke. Bildekvaliteten er av høy klasse, og både dnamikk- og støyegenskaper er et langt skritt framover fra forgjengerne. Kameraet har topp ergonomi, er robust og værsikret, det har profesjonelle ytelser og en lang rekke finesser og viktige egenskaper, som en suveren lysmåler, rask og følsom autofokus, støvfjerning og Live View på en fabelaktig 3" LCD-skjerm.

Det er et kompakt og pålitelig kamera på reise, og gjør nytten som en kraftig og stabil bildemaskin når du trenger det. Og med Nikons utvalg av optikk og tilbehør, er grensene få. Men som Canon har Nikon valgt å bygge bildestabilisering inn i objektivene. Det gir en ekstra kostnad og vekt, særlig for de profesjonelle objektivene. Med DX-format får du likevel utnyttet "tele-effekten" på moderate brennvidder og kan således pakke en lettere kamerabag enn med f.eks. Nikon D3. Både Nikon og andre produsenter sørger for at det også finnes gode og kraftige vidvinkler å velge i.

De svært få kompromissene som tillater Nikon D300 å ha moderat pris og vekt, vil neppe utgjøre et savn for mange fotografer. Aldri før har et profesjonelt digitalkamera med så høy ytelse vært å få i denne prisklassen, det fører tankene hen på suksessen Nikon F100 da det ble introdusert. Kameraet og produksjonsutstyret er utviklet på samme fabrikk som Nikon D3, og selv om Nikon D300 masseproduseres i Thailand, er det ingen ting som tyder på at kvaliteten er dårligere ivaretatt. Skal du ha et kamera med samlet sett bedre egenskaper, må du gripe særdeles dypt i lommeboken.


Les hele testen hos Digit.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar