OLED-skjermer

OLED (akronym for organic light-emitting diode, eller organisk lysdiode) er en variant av lysdioder der det øverste laget er organisk, altså en karbonforbindelse. Organiske lysdioder kan produseres billig som en slags flat film, noe som gjør dem særs godt egnet til bruk i skjermer. Vanlige lysdioder kan også brukes i skjermer, men bare i ekstremt store skjermer, for eksempel på sportsarenaer. Et piksel av en OLED-skjerm består av tre organiske lysdioder, en rød, en grønn og en blå, eventuelt bare en farge.

Samsungs vil under forbrukermessen CES i januar, vise frem en 31-tommer OLED-tv med aktiv matrise (AM-OLED). Skjermen får imponerende spesifikasjoner, men er likevel bare en forsmak på hva vi kan vente oss.

Fordeler og ulemper (Kilde: Wikipedia)
  • OLED-skjermer har potensial til å bli langt billigere å produsere enn alle eksisterende skjermteknologier. Det er mulig å printe en OLED-skjerm på gjennomsiktige materialer ved hjelp av en avansert blekkskriver.
  • Sammenlignet med LCD-skjermer med baklys, bruker en OLED-skjerm mindre enn halvparten så mye strøm. Baklyset på en LCD-skjerm står og lyser konstant, og varierende mengder lys i de forskjellige fargene slippes gjennom. LCD-skjermer kan ikke helt vise fargen svart, ettersom noe lys alltid slipper gjennom. OLED-skjermer derimot, produserer lyset i hvert enkelt piksel, og i hver sine farger, slik at kontrasten (forholdet mellom det lyseste og det mørkeste skjermen kan vise) blir uendelig, og ikke noe lys går til spille.
  • OLED-skjermer kan bli svært bøyelige.
  • OLED-skjermer kan ikke vise et bilde uten å lyse, slik LCD-skjermer kan. Svart-hvitt-LCD-skjermer kan slippe så mye som halvparten av lyset gjennom hver vei, slik at det ikke er nødvendig med baklys. Denne typen skjermer finnes på kalkulatorer og digitalur, og er ekstremt strømgjerrig. OLED-skjermer vil ikke kunne ta over dette bruksområdet.
  • Levetiden er dårlig, spesielt på de blå organiske lysdiodene. Ved en lysstyrke på 200 candela/m2, har de blå en levetid på 37 500 timer, mens røde har lengst levetid med 155 000 timer. Levetiden avtar betraktelig med lysstyrken; en lysstyrke på 300-400 candela/m2, som er vanlig på LCD-skjermer, ville gi omtrent uakseptabelt dårlig levetid. Det kan imidlertid tenkes at OLED-teknologien vil bedre seg på dette området, ettersom vanlige lysdioder varer i tiår.
Foreløpig er Sony den eneste produsenten som har lansert en 31-tommer OLED-tv for salg. Prisen på Sonys alternativ er rundt $1700, noe som taler sitt tydelige språk om at teeknologien ennå ikke er klar for massemarkedet.

Skjermprodusentene sliter fortsatt med å fremstille OLED-paneler som er store nok til å konkurrere med LCD-skjermer. Dessuten har dagens OLED-skjermer kortere levetid sammenliknet med LCD-skjermer.

31-tommers OLED - IDG.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar