Test av Olympus E-500

Olympus E-500 er testet av Digit.no sammen med seks ulike objektiver. Kameraet fremstår allerede som et av de mest interessante kjøpene på markedet og resultatene fra testen virker svært lovende.

Olympus E-500 skårer ikke bare på lav pris og ultralyd støvfilter, men kameraet kan også vise til eksepsjonelt mange og gode egenskaper og opsjoner for kreativ utfoldelse. Dette toppes av et bredt utvalg objektiver, som sammen med kameraet bidrar til den generelt høye bildekvaliteten.

Teknisk sett er det lite som skiller E-500 fra E-300. Bildebrikken er den samme 8 Mp Full Frame Transfer CCD i FourThirds format, men E-500 har fått en hel del nye finesser og funksjoner, bl.a. større og mer detaljrik LCD-skjerm, kortspalte for xD-kort, flere seriebilder, høylys/skygge-basert punktmåling, kraftigere blitz med automatisk aktivering, kraftigere forstørrelse ved avspilling, flere valgmuligheter for hvitbalansen, bredere Kelvin-område og flere valg av parametere for bildebehandlingen. Men, noen avkortninger er det også blitt, som kortere øyeavstand for søkerokularet, ingen mulighet for bruk av nettadapter, batterigrep finnes ikke og bare ett lagringsminne for manuelt målt hvitbalanse.

På den annen side er prisen blitt vesentlig lavere. Da E-300 kom på markedet, var veiledende utsalgspris 9.000 kroner med zoomen Zuiko Digital 14-45 mm f/3,5-4,5 . Veiledende pris for E-500 ligger 2.000 kroner lavere med samme objektiv. Dessuten fins en pakkeløsning som også inkluderer 40-150 mm f/3,5-4,5 zoom, til 8.000 kroner komplett. Det er den vi har testet her, sammen med ytterligere fire objektiver (7-14 mm f/4, 11-22 mm f/2,8-3,5, 50 mm f/2 Makro og 150 mm f/2).Tilsynelatende gir Olympus E-500 sensasjonelt god valuta for pengene. La oss se om det inntrykket holder seg gjennom hele testen.


Konklusjonen er en ren kjøpsanbefaling:
Olympus E-500 i "DZK-kit" er markedets suverent beste pakkeløsning i sin prisklasse, både hva angår konstruksjon, egenskaper, ytelser, brukervennlighet og bildekvalitet. At alle objektiver til kameraet er optimalisert for digital fotografering, er en undervurdert egenskap. Sju objektiver ble testet med E-500, samtlige med enestående ytelser. Kamerahuset framstår også som minst like gedigen i konstruksjon og finish som sine argeste konkurrenter, med unntak av søkeren, som er dårligst i klassen. På den annen side er LCD-skjermen og dens informasjonspanel helt i toppklasse.

Er du i markedet for et rimelig speilreflekskamera, er mitt råd å ta en inngående kikk på Olympus E-500. Hvis du liker det du ser, bør du bla opp 8 tusenlapper og velge pakningen som inkluderer 40-150 mm zoomen. Da får du en kombinasjon som vil dekke de fleste behov, med unntak av makro, da. Har du litt mer penger tilgjengelig, ville jeg byttet ut 14-45 mm zoomen med den profesjonelle 14-54 mm-eren.


Olympus viser med dette at Four-Thirds-formatet så definitivt har fremtiden for seg. Grepet med å designe et komplett kamerakonsept rundt en mindre bildebrikke gir en lang rekke fordeler, både knyttet til kameraets fysiske størrelse og ikke minst optikkens egenskaper. Prisen kan være økt bildestøy, men Olympus håndterer allerede dette forbilledlig og her jobber den tekniske utviklingen til fordel for dette formatet. Nå er det bare å håpe at flere produsenter hiver seg på og begynner å produsere rendyrkete digitale kamera. Olympus viser hvordan dette skal gjøres, og jeg venter i spenning på den kommende E-5. Det blir forhåpentligvis et knallkamera.

Digit.no :: Olympus E-500.

Fremdeles i tvil? Da bør du kikke på J. Andrzej Wrotniaks omfattende brukertest av E-500.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar