Velbegrunnet opprør?

Under overskriften Opprør mot Giske & co tas noe av bakrunnen for forslaget til ny åndsverkslov opp til debatt: "Kjente artister er blant mange i kulturlivet som raser mot de rød-grønne partiene fordi de støtter at det offentlige fritt skal kunne kopiere bl.a. filmer og musikk fra Internett - uten å spørre og betale."

Problemstillingen som her står i fokus er forslaget om stilltiende samtykke fra rettighetshaverne til "ikke-kommersiell" bruk. Flertallet i Stortingets kulturkomite definere i denne sammenhengen all offentlig virksomhet som "ikke-kommersiell". Det hevdes at dette fratar rettighetshaverne "ethvert fornuftig forhandlingsgrunnlag, og vil sterkt begrense deres muligheter for ? og vilje til ?å bruke Internett o.l."

Det er synd at en viktig debatt forflates på denne måten. Alle uttalsler går i retning av et regime der fotografer kan reservere seg mot denne formen for bruk. "Stilltiende samtykke" vil med andre ord kun gjelde dersom en fotograf har lagt ut sine bilder uten å gjøre oppmerksom på betingelser for videre bruk.

Digitaliseringen forandrer mange av foutsetningene for fotografering, ikke bare når det gjelder produksjon, men også i høy grad i forbindelse med distribusjon. Det byr på spennende muligheter for fotografer, som får en ny kanal mot sitt publikum. Denne formidlingskanalen fungerer imidlertid ikke på samme måte som andre former for tilgjengeliggjøring av åndsverk, det er viktig å erkjenne og møte på en konstruktiv måte, fremfor en skyttergravskrig som synes å ta sikte på å bevare en situasjon som teknologien allerede har gjort passé.

Det er interessant å merke seg at tjenester for deling av bilder som Flickr, allerede har lagt in funksjoner som gjør det enkelt å knytte en lisens til et digitalt bilde. Se for eksempel dette bildet med denne lisensen. Man burde heller jobbe for ligendne ordninger innenfor rammene av norsk lovgivning, i stedet for å bringe debatten ned på et lavmål ved å bruke betegnelser som "tyveri".

Annonsen som er satt inn i norske aviser<

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar