Digigraphie

Foto.no har en artikkel om Digigraphie?, en interessant teknikk der kopier produseres på lik linje med litografi. Først ute i Norge er Odd Nerdrum som har valgt ut tre motiver som er avfotografert med 22MP. Deretter er originalene overmalt og bildene er printet på en Epson 4000 printer.

Artikkelen plasserer digigraphie i en historisk sammenheng:
Litografiet ble oppdaget av Aloys Senefelder i 1798. Dette skjedde i en tid hvor mennesket så nye muligheter til å reprodusere originalbilder. 29 år senere eksponerte Joseph N. Niépce verdens første Heliographie. Dermed var grunnlaget lagt for Daguerreotypi som Louis Jacques Mandé Daguerre, forbløffet verden med i 1839. Dette året regnes som fotografiets fødselsdag.

Fotografiet gjorde det mye enklere å reprodusere malerier, og noe av det mest eksklusive som kunne kjøpes på 1800 tallet var fotografiske reproduksjoner. Likevel er det er først de siste 20 årene at samlere for alvor har interessert seg for fotografier som kunstobjekter.

Et problem, ikke minst når en jobber digitalt, er at en svært enkelt kan lage mange identiske reproduksjoner. I dag finens det ingen gode mekanismer som gir kunden trygghet i forhold til produksjonsprosess og opplag.

Epsons Digigraphie? baserer seg på printerteknologi som garanterer holdbarheten på fargene i opp til 200 år. Samtidig etabeleres en produksjonsprosess basert på hvordan litografiet har vært håndtert. En fagmann utfører selve produksjonen og garanterer for kvalitet og opplag i form av et sertifikat, samt oppføring i en database som er tilgjengelig via Internett.

Les mer om DIGIGRAPHIE? hos Foto.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar