"Lukten av savn"

Det er fremdeles tid til å få med seg Rune Erakers utstilling Lukten av savn i Bergen. Den vises i Bryggens Museum til 3. april 2005, og skal så videre til Stavanger Kunstforening.

Bildene går bak de store konfliktene og inn i flyktningenes hverdag, forsøker å si noe om bakgrunn for konfliktene og konsekvensene av dem.

Utstillingen inneholder 70 bilder i et stort format (100 x 70 cm og 150 x 100 cm).

Rune Eraker arbeider som uavhengig reportasje- og dokumentarfotograf. Han er utdannet innen fotojournalistikk i England. Han begynte å arbeide med dokumentarfotografi i 1981 og har vært medlem av det nederlandske billedbyrået Hollandse Hoogte siden 1990.

Rune Eraker tilhører den europeiske klassiske dokumentartradisjonen. Når han dukker ned i dokumentarfotografiets univers må han forholde seg til den tradisjonelle fortolkningsmåte som impliserer en tro på fotografiets objektive stilling, samtidig som han må posisjonere seg bevisst i forhold til aktuelle sosiale, politiske og kulturelle føringer.

Hovedsakelig knytter han seg til tradisjonell dokumentarfotografi motivvalg, estetikk og etikk. Hans humanistiske engasjement kommer til uttrykk i et respektfullt forhold mellom fotografen og de personene som blir fotografert, samt i den tematikk han velger. Ved å fange øyeblikk skildrer han livet til mennesker i forskjellige virkeligheter og miljø, samtidig som bildene forteller en journalistisk historie.


Eraker har utgitt flere bøker, bl.a. Øyeblikk av lys (Aschehoug 2001).

Utstillingen ble i høst vist i Oslo Rådhus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar