Digitale kamera og dybdeskarphet

Hvorfor gir digitale kamera mye større dybdeskarphet enn filmbaserte kamera?

Det skyldes først og fremst at bildebrikken er mye mindre enn filmflaten i et 35-mm kamera. I et digitalkamera er ofte bildebrikken under en halv kvadratcentimeter, med andre ord dramatisk mye mindre enn 24x36mm. At noen speilreflekskamera kan gi mer "filmfølelse" skyldes at de har større bildebrikke enn de mer kompakte kameraene.

I de fleste tilfeller er økt dybdeskarphet godt nytt, ikke minst ved close-ups, men også ved landskapsbilder som skal opp i stort format. Den store ulempen er at det blir langt vanskeligere å bruke uskarpe bakgrunner som et kreativt virkemiddel. Du ender i praksis opp med å måtte ty til teleobjektiver kombinert med maksimal blenderåpning, noe som ofte kan være vanskelig å gjennomføre i praksis.

Vite mer? Følg lenken, og les J. Andrzej Wrotniaks artikkel om dette....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar