Fotografenes verktøy

I en miniserie har foto.no møtt tre ulike fotografer og tatt en prat om utstyret de bruker, og hva de bruker det til.

Paal Audestad fotograferer alt fra rockekonserter til konfliktområder. Han har etablert seg som en av Norges beste fotojournalister, og vant prisen Årets bilde 2013. Standardutstyret hans er Canon, men han er glad i å eksperimentere med alternative apparater, og til et av sine nyeste prosjekter bruker han et helt spesielt Leica-kamera.




Damian Heinisch er født i Polen av en tysk familie, har familiehistorie i Ukraina og bor i dag i Norge. Alle disse landene besøker han i sitt nye personlige prosjekt. I hvert land bruker han ulike kameraer for å få frem ulike effekter, og et av dem er et storformatkamera. Tidlig i sitt fotografiske virke begynte han å fotografere med storformat, og til høsten holder han workshop på NUUK i nettopp dette formatet.



Den halvt norske-halvt costa ricanske motefotografen Isabel Watson flyttet fra Miami til Norge som 17-åring. Hun har kunder som Elle, Bik Bok og Schwarzkopf, og har også jobbet som moteredaktør. Foto.no har tatt en prat med henne om blant annet high-end-kameraet Phase One, og hvordan hun har utviklet seg som fotograf ved å jobbe med det.


Adobe oppgraderer Lightroom Mobile

Adobe lanserer to store oppdateringer i Lightroom Mobile, både for iOS 2.4 og Android 2.1. iPhone-brukere kan nå f.eks. importere bilder i RAW-format og redigere dem direkte på iPhone eller iPad. Android-brukere får bl.a. ny kamera-widget og tilgang til filer i fulloppløsning. Begge appene er gratis og kan lastes ned nå.

Mange fotografer tar bilder i RAW-format mens de er på farten (man har kanskje oftest PC tilgjengelig på location?), men videre bearbeiding av filene har inntil nå krevd overføring av JPEG-versjon eller tilgang til PC. Med den nye ’Raw Technology Preview’ i Lightroom iOS 2.4 kan bilder i RAW-format umiddelbart importeres til en iPhone eller iPad, redigeres og deles. Alt som trengs er en internettforbindelse.

Med den nye funksjonen kan man f.eks. endre hvitbalanse, gjenskape detaljer, få tilgang til hele spekteret av fargeinformasjon og redigere ukomprimerte RAW-filer – som når importert til Lightroom for iOS også blir synkronisert med Lightroom på andre enheter. Lightroom Mobile støtter de samme RAW-filene som i Lightroom for PC og Adobe Camera Raw.

Nytt merkeverktøy og copyright-funksjon
iOS-brukere får med den nye oppdateringen også mulighet til lokalt å justere lineære og radiale områder, de to mest etterspurte funksjonene etter støtte for RAW. Med nye ’Linear & Radial Selection’ kan man legge til eller endre eksisterende valg allerede gjort og sette fokus på bestemte deler av bildet. Det er også mulig å bruke hurtigtastene på tastatur tilkoblet iPads, legge til copyrights på importerte bilder og slå på objektivprofiler, forutsatt at kamera og objektiver er støttet.

Forbedret kamera for Android-brukere
Android-brukere har også fått en rekke forbedringer med Lightroom Android 2.1. Det integrerte kameraet får en ny Pro-innstilling, slik at man kan kontrollere lukkertid, ISO, hvitbalanse og fokus manuelt og i et helt nytt grensesnitt. Via den nye Lightroom Camera-widget’en får man også direkte tilgang til kameraet slik at bilder kan tas raskere, samt at muligheten til å eksportere bilder i fulloppløsning har blitt forbedret.

Pris og tilgjengelighet
Lightroom Mobile 2.4 kan lastes ned gratis fra i dag til iPhone og iPad via iOS App Store. Forbedringene er tilgjengelige for Creative Cloud-medlemmer eller hvis man startet et gratis prøvemedlemskap. Lightroom for Android 2.1 kan lastes ned gratis i Google Play.


Færøyene i 360 graders "Sheepview"

Ildsjeler på Færøyene har satt i gang et prosjekt kalt «SheepView360». Som navnet antyder er det snakk om å plassere et 360-graders videokamera på ryggen til sauer og la dem vandre fritt omkring for å dokumentere landskapet.

Prosjektet er ennå i oppstartsfasen, men flere 360-graders bilder er allerede lastet opp på Google Street View. Bildene legges også ut på et eget kart av øygruppen. Meningen er å fortsette å laste opp bilder til Street View, slik at øygruppen omsider kan bli representert på den populære tjenesten.

Fragments of a Life: A Curbside Mystery



A quest to solve the mystery behind an abandoned bag of photo slides found on a New York City street corner leads the reporter Deborah Acosta and her audience to uncover truths about life, love, and loss.



NYTimes.com

VR-Cinematography

Filmmakers breaking into virtual reality face an entirely new set of challenges; creating for a new medium requires a new perspective.

Google's Principal Filmmaker for VR, Jessica Brillhart, explores the emerging landscape and language of cinematic VR – providing some of her own insights from being a creator in this field while highlighting experiences produced by the world's most prolific VR content creators.



VR & Cinema - Google I/O 2016

What occurs to me is that what I find to be the most interesting is when several places are in the same scene or the same place is represented at different times, in the same scene.



Thinking back I realise that I thought the same when I first tested 360-video, two years ago.

360fly med 4K

360fly 4K har fått en ny sensor medoppløsning på: 2880x2880. I tillegg har den nye 4K-modellen også fått følgende nye funksjoner:
  • Live Streaming Mode: I samarbeid med LIVIT via deres mobil-App. Ingen redigering eller opplasting er nødvendig. Dessuten finns en web-kameramodus for FaceTime for streaming. 
  • Front Facing Mode: Alle situasjoner krever ikke 360° bildevinkel. Ved slike tilfeller kan bildevinkelen begrenses til 178°x100° (204° diagonalt). Kameraet gir da et 16:9-bilde i oppløsning 2560x1440. 
  • Time-Lapse Video Mode: Med denne funksjonen kan man enkelt ta Time-Lapse i 360°og velge følgende tidsintervall: 0,5, 1, 2, 5, 10, 30 eller 60 sekunder. 
  • Motion and Audio Detection Mode: Kameraet starter automatisk innspilling ved bevegelse eller lyd. 
  • Accelerometer Activated Record Mode: Kameraet kan stilles inn slik at det starter automatisk ved akselerasjon. Brukes f.eks. av en skiløper som ønsker å filme slalåmturen. Kameraet starter ti sekunder før akselerasjonen slik at hele turen kommer med. 
  • Telemetry: 360Fly 4K har innebygget GPS, noe som gir bildedata med koordinater, høyde og hastighets-informasjon. 
  • Større lagringsplass: Den nye 4K-modellen har fått hele 64GB internt minne. 
  • Enda tydeligere bruk: En forbedret tydelighet, med fargekoding rundt avtrykket og i bunnen rundt festet gjør at man raskere ser aktuell innstilling. 

Lag ditt eget "wearable" timelapsekamera

Selskapet Adafruit har laget en kameraløsning ved hjelp av Raspberry Pi Zero. Kameraet er laget spesifikt tar bilder automatisk med 15 sekunders mellomrom og med en oppløsning på 1280 x 720 piksler.

Kameraet blant annet av en Raspberry Pi-kameramodul, et lbatteri som holder cirka to timer, samt et mikro-SD-kort for lagring av bildene.