Apple avvikler Aperture

Apple stanser videreutviklingen av bildebehandlings-programmene Aperture og iPhoto, og satser i stedet alt på Photos for OS X, som skal lanseres neste år.

Etter debatten på nettet å dømme har Aperture-beslutningen skapt en del irritasjon, spesielt fordi bildebehandlingsprogrammet Photo er beregnet på forbrukermarkedet mens Aperture har rettet seg mot profesjonelle fotografer og fotoentusiaster. Apple hevder på sin side den  nye Photo-appen samt iCloud Photo Library gjør at det ikke lenger er behov for å videreutvikle Aperture.

En bekymring er at redigeringsendringer de har gjort med bildene i Aperture, kan bli ødelagt eller ikke komme med når man flytter sine bildedatabaser over fra Aperture til Photos.

Kilde: Macworld

Google Chromecast forbedres

Googles populære medieplugg Chromecast har stadig fått oppdateringer, og under Google I/O-konferansen i San Fransisco kunne Google fortelle at skjermspeiling nå blir mulig. Senere i år vil Chromecast få en oppdatering som som også lar den oppdage lokale Android-mobiler eller -nettbrett med mobilt bredbånd. Det betyr at man ikke nødvendigvis er nødt til å være på et nettverk for å sende innhold til en Chromecast i nærheten.

En annen nyhet kalles Backdrop, som er en personalisering av hjemmeskjermen på Chromecast. Nå skal den kunne vise bilder eller annet innhold du velger fra din konto på Google+.

Kilde: Hardware.no

YouTube blir oppgradert

YouTube har tidligere satt et tak på 30 bilder i sekundet på videoer som blir lastet opp. Det skal det bli slutt på. Nå planlegger Google å legge inn støtte for å vise videoer med bilderater på både 48 og 60 bilder i sekunder. Den høye bilderaten blir kun aktivert på videoer i 1080p-oppløsning.

I tillegg til støtte for bedre videoer, vil YouTube også få en slags Kickstarter-aktig tjeneste. Seere vil kunne bidra med penger direkte til ulike kanaler de følger, slik at de ikke trenger å måtte gå via andre tjenester som Indiegogo, Kickstarter eller Twitch.

Les mer om alle oppgraderingene på YouTubes blogg.

Kilde: Teknofil.no

Adobe Voice

Med gratis-appen Adobe Voice kan du skape levende presentasjoner på en iPad, ved å kombinere lyd, grafikk, foto og animasjoner til en historie som kan deles via sosiale medier.



Du snakker inn en historie, presentasjon eller idé og krydrer dem med grafikk, animasjoner, musikk og bilder. App’en styres via et enkelt grensesnitt og har en rekke effekter som sikrer et profesjonelt, visuelt uttrykk. Du kan tilføye mer enn 25.000 ferdig designede ikoner og velge mellom millioner av bilder på nettet – eller bruke egne bilder. En egen grafikkgenerator kan skape hundrevis av kvalitetseffekter, blant annet 3D og skygger. Det finnes også et stort utvalg musikk.

Adobe Voice er gratis og kan lastes ned i Apple App Store.

 Adobe Voice

Nikon D810

Da Nikon lanserte D800 og D800E for to år siden, vakte dette begrunnet oppsikt, med en oppløsning på 36,3 megapiksler og ellers meget gode egenskaper.  Når Nikon nå lanserer oppfølgeren D810, har sensoren samme antall piksler som forgjengerne. Lavpassfilteret er imidlertid fjernet, noe som vil bedre detaljgjengivelsen.

Kameraet har fått den samme Expeed 4-prosessoren som sitter i toppmodellen D4S. Prosessoren bidrar til å redusere strømforbruket, og følge Nikons egen målemetode, klarer kameraet 3860 bilder per lading.  Skal du oppnå slike tall må du imidlertid holde deg langt unna bruk av skjermen.

Kalibrert ISO-område strekker seg helt fra 64 til 12 800 ISO, og kan utvides til 32–51 200. Nikon lover lite støy, til tross for den høye oppløsningen.

D810 klarer 5 bilder i sekundet, og autofokussystemet med 51 fokuspunkter skal klare rask fokusering og forbedret isolering av bakgrunnen. I DX-format (15 MP), øker opptakshastigheten til 7 bps. Det interne bufferminnet klarer 47 bildefiler i 12-bits råformatfiler.

Adobe Creative Cloud blir mobil

I forbindelse med den store oppdateringen av Creative Cloud lanserer Adobe fem nye apper og to digitale enheter som skal gjøre jobben enklere og mer fleksibel for fotografer og designere.

Blant de nye appene er Photoshop Mix, som gir tilgang til avanserte Photoshop CC-verktøy som f.eks. Content Aware Fill og Camera Shake Reduction. Adobe Line er verdens første iPad-app for presisjonstegning, mens Adobe Sketch er en app for frihåndstegning. For å sikre fleksibilitet i det kreative arbeidet lanseres også Creative Cloud-appen, som gir tilgang til alle ens Creative Cloud-filer fra både iPad og iPhone. I tillegg kommer en iPhone-versjon av Lightroom.



Grunnleggende tips til videofotografen

Australieren Richard Michalak har jobbet som filmregissør i 40 år og som filmfotograf i 30 år. I en video gir Michalak en del nyttige tips og går gjennom grunnleggende prinsipper for videofilmeren.

Panasonic FZ1000 - superzoom med 4K-video

Av alle de kameraer jeg har hatt i hendene opp gjennom årene har Panasonic sin FZ-serie vært høyt på lista over de som har fått fram entusiasmen. Dvs etter FZ30, som ble lansert i 2005, tullet de litt med konseptet og fant ikke helt tilbake til formelen før med FZ200 - etter min mening.

Grunnen til at disse kameraene har begeistret har hverken vært bildekvalitet eller funksjoner som sådan, men den brukervennlige alt-i-ett-løsningen. Derfor er jeg spent når Panasonic nå kommer med FZ1000, et kamera som har fått en mye større bildebrikke enn forgjengerne, og ikke minst mulighet for videoopptak med i 4K - (3840 x 2160) med en bildefrekvens på 25 bilder i sekundet i MP4-format.

FZ1000 har fått en 20,1 megapiksels «High Sensitivity MOS»-bildebrikke på 1 tomme. Videoopptak i 4K er nevnt, og kameraet kan i tillegg gjøre opptak i FullHD med 100 bilder i sekundet. 16 ganger zoom, tilsvarende 25 – 400 mm i fullformat med største blenderåpening f/2.8 i videste ende til f/4.0 i teleenden. Noe av det virkelig kjekke med FZ200 er konstant lysstyrke gjennom hele zoomområdet, men dette blir trolig for vanskelig å få til med en så stor bildebrikke som i FZ1000.

Kameraet har fått 49 fokuspunkter og focus peaking er også spesifikasjoner på plussiden. Legg til WiFi, med tilhørende mulighet for å styre kameraet med en smarttelefon eller nettbrett.

Prisen ser ut til å bli i beitet rundt 8500 kroner. Langt fra rimelig, så jeg får avvente konkrete tester før en eventuell kjøpsanbefaling. Interessant kamera er det imidlertid ingen tvil om at dette er.

Panasonic LUMIX GH4 Shooting Impression

Sony 7S filmer i mørket


Sonys egen demovideo var overbevisende, men det er alltid kjekkere nå andre sjekker utstyret i felten. Sony Alpha 7S ser ut til å levere varene, med ekstrem lysfølsomhet, også denne gangen:



Portrait of an Instagram Artist

Jeg lo godt av denne, ikke minst fordi en kjenner igjen noen trekk fra en og annen bransjekar.

Bytt Instagram med noe annet, og denne treffer ganske så godt:

Mener digitalsinker bør få sparken

Når det kuttes og nedbemannes i norske mediehus i tiden fremover, mener medlemmene i Norwegian Online News Association (NONA) at manglende digital kompetanse er relevant oppsigelsesgrunn. Nesten åtte av ti mener journalister med manglende digital kompetanse bør få sparken. Tre av ti mener det er en svært relevant oppsigelsesgrunn, mens mindre enn én av ti mener det er lite relevant.

Når det gjelder hvilken digital kompetanse journalistene vurderer som viktig, er det helt grunnleggende oppgaver som å legge inn lenker og å sende bilder fra mobiltelefon med e-post som rangeres høyest, men også dialog og deling i sosiale medier rangeres som svært viktig.

Kilde: Kampanje