Nikon D4S

Nåja, det er vel neppe noen som slår flikkflakk ved lanseringen av Nikon D4S. Ikke at dette er noe dårlig kamera - det er nok helt topp - men skiller seg ikke all verden fra forgjengeren. Ett unntak kanskje: Kalibrert ISO-område strekker seg nå til 25 600, og høyeste følsomhet er ISO 409 600. Ikke mye lys som skal til med andre ord. Kameraet har fått en ny 16,2 MP, fullformat CMOS bildebrikke, med samme pikselstørrelse som D4.

D4S har fått nytt batteri, og skal ifølge Nikons egne målinger kunne ta opptil 5960 bilder før det må lades. Ifølge CIPA-normen holder batteriet til 3020 bilder. Batteriet er bakoverkompatibelt med batteriet til D4, og den nye laderen kan også lade D3-batterier via en adapter.

D4S tar opp video med 60 bilder per sekund og fullt ISO-område. Lydinnstillingene omfatter valg for reduksjon av vindstøy og valg for optimal lyd ved hhv. stemmeopptak (intervjusituasjon) og omgivelseslyd. Det er støtte for bruk av ekstern skjerm ved videoopptak.

Ellers er det  mindre oppdateringer over hele fjøla, uten at det er noe som flytter feltet. En nyhet er filformatet RawS (2464x1640), altså et mindre raw-format, ment for mer effektiv arbeidsflyt og raskere overføring via nett. Skjønt ikke vet jeg, av en eller annen merkelig grunn har ikke kameraet fått innebygd wi-fi. Pussig.

Nikon D4S er tilgjengelig fra 6. mars og har en veiledende pris på 55 390,-.

Lag proff timelapse med Panolapse

Vanligvis innebærer panorering i timelapsevideoer dyre og kompliserte rigger, som flytter kameraet for hvert bilde. Panolapse er et lite program til Windows og Mac, som løser dette på en annen måte. Programmet gjør det mulig legge til horisontal- og vertikal bevegelse til en timelapsevideo.



Panolapse kan brukes med all optikk, men det beste resultatet oppnås ved bruk av brennvidde tilsvarende 24mm eller videre. Ved å mate programmet med informasjon om bildebrikkens størrelse og brennvidden til optikken du har brukt, skal Panolapse klare å regne seg frem til en noenlunde naturlig panorering horisontalt og vertikalt.

Panolapse kan lastes ned her og benyttes vederlagsfritt for videoer opp til 720p-oppløsning.

Programmet kan også brukes for å lage "Ken Burns"-effekter, med utgangspunkt i ett enkelt bilde:


Kilde: Akam.no

Brutalt? Det 20. århundrets arkitektur

Tonsenhagen - 
Fotograf: Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo
Hva gjør en bygning vakker – opplevelsen eller bildet av den? Vårens fotoutstilling BRUTALT? framhever arkitekturfotografiet som kunstform og viser hvordan fotografier bidrar til å gi bygninger verdi.

Teigens Fotoateliers unike bildearkiv portretterer etterkrigstidas arkitektur preget av brutalismen og modernismen. De fløyelsmyke og varme bildene til Teigen står i kontrast til datidens oppfatning av bygningene som kalde, ufyselige og brutale.

Regjeringskvartalet
Fotograf: Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo

Sigma DP Quattro

Sigma holder heldigvis liv i bildebrikkeprodusenten Foveon. Forrige gang fikk kameraene stående applaus for bildekvaliteten, men trekk for nesten alt annet. Den gangen hadde modellene et tradisjonelt design, men med Sigma dp Quattro kommer Sigma med kameraer som ikke ligner noe annet på markedet. 

Bildebrikke med navnet Foveon X3 er bygd opp i flere lag der fotodiodene ligger under hverandre i tre lag. Dette skiller seg radikalt fra de tradisjonelle Bayer-sensorer der hvert bildepunkt er tilordnet én av de tre fargene ved hjelp av en matrise av RGB-filtre.

Fjorårets beste pressebilde

John Stanmeyer ble tildelt World Press Photo of the Year 2013 for et bilde av afrikanske migranter ved kysten utenfor Djibouti. De er fotografert i det de forsøker å få inn mobilsignaler fra nabolandet Somalia.

- Det er et bilde som er koblet til så mange andre historier - det åpner opp for diskusjoner om teknologi, globalisering, fremmedgjøring, menneskelighet. Det er et veldig sofistikert, sterkt nyansert bilde. Det er så subtilt gjort, så poetisk, samtidig som det er fylt med mening og formidler temaer av stor tyngde og bekymring i verden i dag, uttaler jurymedlem Jillian Edelstein i en pressemelding.

Vinnerbildet ble tatt 26. februar 2013 på oppdrag for National Geographic. Den amerikanske fotografen har jobbet for bladet i et tiår og har også jobbet fast for Time Magazine. Han har vunnet en rekke priser for sine bilder.

Panasonic GH4 med 4k video

Panasonic GH4 blir ytre sette svært lik forgjengeren GH3, men kameraet har fått en nyutviklet bildebrikke på 16 megapiksler, med høyere dynamisk omfang enn forgjengeren. Dette skyldes delvis en kraftigere firekjerners prosessor, som også lar Panasonic øke maksimal følsomhet til 25 600 ISO. Den elektroniske søkeren  har et synsfelt på 100 prosent, og skjermen på baksiden er av berøringstypen.

Panasonic satser på å ligge i front med sine GH-lkameraer når det gjelder video. Dermed er det klart for 4k video og mange variasjonsmuligheter:

Nokia Lumia 1020

Nokias flaggskip Lumia 1020 har et kamera med hele 41 megapiksler oppløsning som skal knuse konkurrentene på bildekvalitet er det de frister med. Dette oppnår Nokia ved å sette inn en bildebrikke som er mye større enn på andre telefoner.
De bildene som havner i kameramappen er imidlertid bare på fem megapiksler,, men siden originalen er så stor blir bildene utrolig skarpe og detaljerte. Telefonen lagrer også et bilde i fullt format som man kan få tilgang til gjennom appen Nokia Pro Camera. I fullformatsbildet kan man gjøre utsnitt og lagre disse som egne bilder på fem megapiksler. Nokia Pro Camera lar også  brukeren gjøre manuelle innstillinger på en enkel måte. Man kan også se direkte på skjermen hvilket utslag endringene vil ha på det ferdige bildet.

Kunstfotograf Tom Sandberg er død

Tom Sandberg døde i dag etter kort tids sykdom, opplyser hans mangeårige samarbeidspartner Sune Nordgren til NRK.

Kunsthistoriker Øyvind Storm Bjerke har et tydelig minne av den første gangen han møtte Tom Sandberg.

- Jeg husker den første jobben han gjorde, som en ung mann, ved Henie Olstad senteret. Han og en annen reportasjefotograf skulle dekke en forestilling, og Sandbergs bilder var altså så bra at de bildene han tok til slutt fikk sin egen utstilling, sier Bjerke til Dagbladet.

Eneste gjenværende "månekamera" selges

I perioden 1969 til 1972 var i alt 14 spesialbygde Hasselblad-kameraer med til månen. Kun ett av disse kom tilbake til jorda. Dette kameraet skal nå auksjoneres bort. Det dreier seg om et kamera av typen Hasselblad LUNAR MODULE PILOT CAMERA 70 mm.

Astronaut Jim Irwin tok 299 bilder med akkurat dette kameraet på Apollo 15-ferden i 1971.  Prisantydningen for kameraet begynner på 80.000 euro, men aksjonshuset forventer at prisen vil ende mellom 150 000 og 200 000 euro.

Kilde: WestLicht Photographica Auction