DOK:14

Fotofestivalen DOK:14 arrangeres torsdag 22. mai til og med lørdag 24. mai.

Festivalen har tradisjonelt blitt avholdt i Oslo på vinterstid, med gjesteopptredener i både Århus og Sundsvall. I år, som i fjor, blir  DOK arrangert i Fredrikstad.

Britisk mediekonsern sparker fotografene

Britiske Johnston Press har gjort en gjennomgang av bildebruken og konkludert med at de fast ansatte fotografene er overflødige. Avdelingen dette gjelder utgir et tredvetall aviser.

En kilde hevder at avisene i tiden fremover vil benytte seg hovedsakelig av innsendte leserbilder, bilder journalistene tar med smarttelefonene sine og bilder fra frilansfotografer.

Kilde: Hold the Frontpage via Akam.no

Fujifilm X-T1

Fujifilm X-T1 ser ut som et tradisjonelt speilreflekskamera, men er speilløst med en nyutviklet søker. Denne skal ifølge pressemeldingen ha "verdens største forstørring" på 0.77x, en oppløsning på 2,36 millioner punkter og en forsinkelse på 0.005 sekunder. Med dette skal forskjellene mellom denne søkeren og en optisk søker blir mindre.

Sensoren er den samme som i X-E2, den såkalte X-Trans CMOS II, med 16.3 megapiksler. I tillegg skal kameraets EXR Processor II gi en rask autofokus. Kamerahuset skal også være værbeskyttet.

Samtidig med X-T1 lanseres tre nye værbeskyttede objektiver: XF18-135mm F3.5-5.6 R OIS WR, XF16-55mm F2.8 R OIS WR och XF50-140mm F2.8 R OIS WR.

Kameraet kommer i salg i februar, til en veiledende pris på 10499,- for huset, og 14499,- i kit med objektivet FUJINON XF18-135mmF3.5-5.6 R OIS WR.

Olympus OM-D E-M10

Med E-M10 retter Olympus seg mot de krevende hobbyfotografene som ønsker et speilløst systemkamera i Micro Four-Thirdssystemet. relativt rimelig, med en pris på rundt 5.500 kroner for huset.

Kameraet er kompakt, laget i metall og med Live MOS bildebrikke på 16 megapiksler. Dette er den samme brikken som i E-M5. Bildeprosessoren TruePic VII er den samme som i E-M1. Søkeren skal være stor, lyssterk og rask med 1.44 millioner bildepunkter.

Speklakulære bilder fra frossen foss i Eidfjord

Den sveitsiske fotografen Thomas Senf tok med seg kamera og kamerater til Norge på jakt etter det perfekte stedet til prosjektet «Isklatring om natten». De fant det perfekte stedet, Vøringsfossen i Eidfjord. 
Senf reiser på ekspedisjoner med Mammut Sports. Denne gangen er det klatreren Dani Arnold som blir foreviget. Lyssettingen bidrar i høy grad til å gjøre disse bildene spesielle.

 

Skal kåre Europas beste naturfotografer

Vinneren i 2013: Alexander Mustard – England
For 14. gang jakter det tyske naturfotoforbundet Gesellschaft Deutscher Tierfotografen (GDT) på kontinentets beste naturbilder. Konkurransen GDT European Wildlife Photographer of the Year er åpen for alle fotografer i Europa uansett nivå og består av en rekke kategorier, som fugler, pattedyr og landskap.

- Hovedmotivet for arrangementet er å illustrere den høye kvaliteten og spesifikke stilen til europeisk naturfotografi gjennom slående bilder fra Europa og resten av verden, samt promotere generell bevisstgjøring om naturbevaring gjennom bruk av fotografi, skriver arrangørene ifølge Foto.no.

Konkurransen er åpen frem til 1. mars. Les mer på www.gdtfoto.de

DOKFOTO 2014

Dokfoto 2014 arrangeres på Litteraturhuset i Oslo 23.-25. januar.

Norske og internasjonale fotografer holder foredrag tre kvelder.

TORSDAG 23. JANUAR
KL 18:00 MARY F CALVERT
KL 19:30 PETER DENCH

FREDAG 24.JANUAR
KL 18:00 ELLES VAN GELDER & ILVY NIJIOKIKTJIEN
KL 20:00 MARIELLA FURRER

LØRDAG 25.JANUAR
KL 17:00 KADIR VAN LOHUIZEN
KL 18:30 ANNA CLARÉN
KL 20:30 NEWSHA TAVAKOLIAN


Private dronefilmet Lærdal-brannen

Privatpersoner brukte droner (førerløse minifly og -helikoptre) for å fotografere brannen i Lærdal sentrum. Det førte til at politiet innførte flyforbudssone søndag formiddag. Bilder fra opptakene ble solgt til flere riksmedier.

Bergens Tidende kommenterte mediedekningen slik:
«En stund var VGs nettside svært talende for situasjonen. 
Øverst på siden sto det: «Siste: Droner hemmer brannhelikoptre.» Lenger nede fant man denne saken: «VGTV: Se brannen fra luften».  
Uten at VG-desken forsto det, kan VG selv ha vært opphav til sin egen nyhet.

Nytt kamera i Fujifilms X-serie

Fujifilms X-sere med speilløse systemkamera får et nytt medlem den 28. januar. Fujifilm har lagt ut en teaserside på nettet, men uten å gi noen detaljer om det kommende kameraet. En kan imidlertid se tre store hjul for funksjonsvalg: et hjul for innstilling av lukkertid, innstilling av ISO-verdi og et hjul for å stille inn eksponeringskompensasjon.


Det mest karakteristiske er imidlertid huset for søkeren. Fujifilm har leverte gode hybridsøkere tidligere, så det blir spennende å se hva denne rommer.

FUJIFILM

Bryllupsbilder og menneskerettslig metode

Stipendiat Anine Kierulf redgjør for saken anlagt av et kunstnerektepar mot bladet Se og Hør. Med dissens 3-2 frifant Høyesterett bladet i 2008. Billedreportasjen fra ekteparets bryllup på et offentlig tilgjengelig sted i fjærestenene på Tjøme utgjorde ingen krenkelse av privatlivets fred etter straffeloven § 390, heller ikke når bestemmelsen ble lest i lys av EMK.

Dommen innebærer heller ingen utvidelse av ytringsfriheten, selv om den understreker at også underholdningsjournalistikk i utgangspunktet er vernet. Vurderinger av hvordan pressen bør bruke denne juridiske friheten, hører under presseetikken.

Gjør gamle kunstverk «levende»

Den italienske animatøren og filmregissøren Rino Stefano Tagliafierro har gjennom et nytt kunstprosjekt blåst nytt liv i flere klassiske malerier. Ved å ta 100 bilder av hvert motiv lager han en animert effekt.

- Jeg brukte rundt fem måneder på å lage selve filmen. Jeg utviklet bildene gjennom en bilderedigerings-programvare. Dette var den mest krevende prosessen, fordi vi måtte skjære ut objektene for så å bygge om og redesigne de skjulte delene, sier han til Dagbladet.



Kulturminnebilder

I løpet av dei siste 100 åra har Riksantikvaren bygd opp ei stor fotosamling der kulturminne står i sentrum. Eit stort utval av desse bileta er no digitalisert og gjort tilgjengelege i fotoarkivet «Kulturminnebilder» for alle som ønskjer eit gjensyn med fortida.



"Kulturminnebilder" finn du her: http://kulturminnebilder.ra.no/

60x zoom med dobbeltgrep

Det mest iøyenfallende med Samsung WB2200F er det doble grepet. Brennvidden strekker seg fra 20 mm til 1200 mm, med største blenderåpning er f/2.8 på vidvinkel, og f/5.9 på lengste tele.



Bildebrikken er på 1/2,3", en baklyst CMOS som gir bildefiler på 16,4 megapiksler. Kameraets ISO-verdier går fra ISO 80 til ISO 6400.

WB2200F har innebygget NFC og WiFi. Du skal også kunne kontrollere kameraet via en mobiltelefon eller smartbrett ved å bruke det som en ekstern søker.

Pris og leveringstidspunkt er foreløpig ikke kjent.

Norsk Polarinstitutts bildearkiv på nett

Du kan nå søke i 47 000 bilder via vårt bildearkiv på nett. Dette er nesten halvparten av Polarinstituttets fotosamling, som består av totalt 90 000 fotografier og daterer seg helt tilbake til 1872. Du finner mange blinkskudd her, både historiske og moderne.

Klart for langtur, april 1901. «Fram» i Gaasefjorden (vinterkvarter 1900-1902)

Den andre Fram-ekspedisjonen 1898–1902 ble ledet av Otto Sverdrup. Etter «Fram»s første vellykkede ferd over Polhavet i 1893–1896 ble det besluttet at skuta Fram skulle benyttes i en ny vitenskapelig ekspedisjon, finansiert av bryggeribrødrene Amund og Ellef Ringnes samt Axel Heiberg. De uutforskede områdene nordvest på Grønland var målet denne gangen, men vanskelige isforhold sendte de over til de arktiske øyene nord for Canadas fastland.

Bildearkivet - Norsk Polarinstitutt

"Timeless"

Den norske moteskaperen Tomas Bagackas presenterte sin første kleskolleksjon i Paris 21. november 2013, et herskapshus som tilhører den litauiske ambassaden.

Dokumentarfilmen følger arbeidet med kolleksjonen "Timless".


Video: Romain Claris

Short documentary film by Romain Claris. Trailer. - Tomas Bagackas

Sony Action Cam AS100V

Sony mener alvor i markedet for actionkamera. Sist ute er Action Cam HDR-AS100V med Advanced SteadyShot, som skal sikre at opptakene blir stødige og klare med en 2,5x ytelsesforbedring sammenliknet med forgjengeren.

AS100V kan ta opp video i høye hastigheter, både 120 fps eller 240 fps, med lyd. Det loves også bedre bildekvalitet fra en 18.9 megapiksel Exmor R CMOS-sensor. Opptak i Full HD, med bit-rate opptil 50 Mbps ved hjelp av det nye XAVC S-videoformatet.

Kickstarterstøtte til fotolys

Morten Gjerde hadde en idé han trodde på, et fotolys i lommeformat som styres fra en smarttelefon. «Kick» kan vise lys i alle farger, og endre det dynamisk, for eksempel etter en video av flammene fra et bål. Dette fenget ikke investorene, men da Gjerde la ut prosjektet på nettstedet Kickstarter.com dukket støttespillerne opp - hele over 1100 av dem faktisk. Dermed var 1,3 millioner kroner i boks, og produksjonen kunne starte.

Gjerdes produkt er siden den gang blitt solgt gjennom blant annet Amazon.com og Fotovideo.

Sony a5000

Sony a5000, og er et speilløst systemkamera med en APS-C bildebrikke på 20,1 megapiksler. Kameraet bruker Sonys E-fatning, det samme som i selskapets NEX-kameraer. Maksimal lysfølsomhet på ISO 16000.

Kameraet har ikke søker, men skjermen er til gjengjeld timelig fleksibel. Den kan dreies oppover, opptil 180 grader, slik at du kan ta bilder av deg selv og se på skjermen samtidig.

Kameraet har innebygd NFC og Wi-Fi, og støtter både trådløs fjernstyring på mobilen, trådløs overføring av bilder til PC.

Sony a5000 kommer i mars. Med et 16-50mm kitobjektiv kommer det til å koste 4200 kroner. Sony kommer også til å tilby en pakke med 16-50mm og 55-210mm objektiver. Denne vil koste 6400 kroner

Kilde: Akam.no

Fortellingen om Elisabeth Meyers arkiv

Elisabeth Meyer er en sjelden skikkelse i det norske kulturlandskapet. Som ung kvinne, journalist og fotograf reiste hun i Persia og India på 1920- og 1930-tallet og skrev portretter av Atatürk og Gandhi, lenge før de ble ikoniske figurer på verdensscenen – og lenge før det var vanlig at kvinner rapporterte fra den store verden der ute. Meyer publiserte regelmessig artikler og fotografier i Aftenposten, Urd og Magasinet for alle og utga blant annet bøkene En kvinnes ferd til Persia (1930) og En kvinnes ferd gjennem India (1933).



Vimeo med video via HTML5

Youtube-konkurrenten Vimeo kunngjorde i går at de går over til HTML5 for avspilling av videoinnhold, og lanserer de en helt ny universalavspiller skrevet fra bunnen, som altså skal fungere på alle slags klienter.



Det innføres også støtte for justering av innstillinger (valg av HD, volum og størrelse), som automagisk gjelder på tvers av faner og nettleservinduer, i tilfeller der du spiller av flere videoer samtidig.

Her kan du prøve Vimeos nye videoavspiller i HTML5.

Kilde: Digi.no

Kameraet som tar bilder i dybden

Toshiba har laget en kameramodul som fanger opp forholdet mellom objektene i motivet, og gir dermed et inntrykk som ligner på det vi får ved å se på noe med det blotte øye. Toshiba har stor tro på at teknologien vil vinne innpass både i mobiler, nettbrett og kompaktkameraer.

De første prøvemodellene demonstreres allerede denne uka på CES-messen i Las Vegas.

Kilde: ITavisen.no

Nikon D3300

Nikon lanserer D3300. Et nytt, lett og brukervennlig speilreflekskamera for fotografer på alle nivåer. Noen av forbedringene fra forgjengeren er blant annet CMOS-bildebrikken på 24,2 megapiksler, et større ISO-område (opptil ISO 12800) og Nikons nye EXPEED 4-bildebehandlingsmotor, samt raskere serieopptak på opptil fem bilder per sekund.

Bildebrikken er uten optisk lavpassfilter, noe som skal gi bedre detaljgjengivelse og skarphet. Den nye og kraftige EXPEED 4-bildebehandlingsmotoren og høy ISO (opptil 12800 og utvidbar til 25600) lar deg ta fargerike og klare bilder selv i dårlig belysning. Raske bevegelser foreviges i akkurat riktig øyeblikk takket være muligheten til å ta 5 bilder per sekund. Et 11-punkters AF-system med kryss-sensor i midten gir presis fokusering.

TV-fråtsing

www.researchscape.com
Selv om teknologien gjør det mulig å se mye av innholdet akkurat når og hvor vi ønsker, er tallenes tale klare: tradisjonell TV-titting står fortsatt for så mye som 95 prosent av TV-konsumet vårt her til lands.

Strømmetjenester, DVR-bokser og nett-TV har allerede vært på markedet i flere år, men når teknologiske nyvinninger endrer våre hverdagsvaner har de en tendens til å skje i form av kraftige skred, og ikke som glidende overganger.

I første omgang vil TV-revolusjonen vi har i vente handle om endringer i hvordan vi konsumerer TV-underholdning. Rett før jul publiserte den amerikanske strømmetjenesten Netflix en undersøkelse som viste at 61 prosent av deres kunder foretrakk å se flere episoder, eller flere filmer i slengen, såkalt "binge viewing" når de først brukte Netflix.

I samme undersøkelse ble det klart rundt 70 prosent av deres kunder var positive til denne måten å konsumere TV-underholdning på.

Kilde: Aftenposten

Værtett superzoom fra Fujifilm

Fujifilm Finepix S1 er et værtettet superzoomkamera, med cirka 70 pakning. Kameraet skal kunne brukes både i fuktige omgivelser og på stranden. Kameraet får 50 ganger zoom, tilsvarende 24 - 1200mm i fullformat, med blender mellom f/2.8 i den videste enden til f/5.6 i teleenden. Bildebrikken er en 16,4 megapiksels 1/2.3 tommers CMOS-brikke.

ISO-sensitivitet mellom 100 og 3200, med mulighet for utvidelse til 6400 og 12 800 dersom man går ned i bildestørrelse. Fujifilm har også gitt kameraet en femakses bildestabilisator, som ifølge dem skal kunne kompensere for tre EV-trinn.

Sammen med S1 annonserer Fujifilm også Finepix S9400W og S9200. Begge disse kameraene får en 16.2 megapiksels 1/ 2.3 tommers CMOS-brikke. S9400W får den samme femakses bildestabilisatoren som S1. Viodeopptak skjer i 1080p.

På toppen av det hele viser Fujifilm enda mindre superzoom: Finepix S8600 har 36 ganger zoom, tilsvarende 25 til 900 mm i fullformat, og en 16.2 megapiksels CCD-brikke. Videoopptak er begrenset til 720p.

Canon PowerShot N100

Det måtte jo komme siden kompaktkameraene gjerne konkurrerer med mobilkameraene. På sistnevnte begynner det å bli standard med både bak- og frontkamera. Canon PowerShot N100 er utstyrt med et kamera på baksiden, og med den nye funksjonen dobbelt opptak kan du forevige det som skjer både foran og bak kameraet i ett enkelt stillbilde eller filmopptak.

Canons teknologi Smart Auto velger blant 58 tilgjengelige motivprogrammer med de beste innstillingene for ulike motivtyper. Canons funksjon Hybrid Auto tar opp fire sekunder med video før og etter du trykker på utløserknappen for å ta et stillbilde. PowerShot N100 kombinerer også Hybrid Auto og funksjonen for dobbelt opptak på en smart måte og filmer automatisk ansiktsuttrykkene dine i to sekunder før og etter at du tar bildet. På slutten av dagen settes klippene sammen til én film i 720p-oppløsning som forteller hva som skjedde i kulissene under opptakene.


Studium i dokumentarfoto

Magnum-fotograf Stuart Franklin er fagansvarlig for et studium i dokumentarfoto ved Høgskolen i Volda, våren 2014. Det nye studiet i er en videreføring av tidligere studietilbud i digital fototeknikk ved Høgskolen i Volda.

- Studiet er ment for folk med grunnleggende kunnskap om kamerabruk og behov for fordypning i hvordan man kan fortelle historier med bilder. Det er samlingsbasert, noe som innebærer at man bare må være i Volda de fem ukene vi har samling. Resten av tiden kan studentene være hvor de vil i verden, på jakt etter de gode historiene, forteller Gaute Hareide ved Høgskolen i Volda til Foto.no.

Studiet er gratis, bortsett fra semesteravgift. Undervisningen er på engelsk. Søknadsfristen er 13. januar.

HiVolda via Foto.no

Haakon Sandberg er død

Bilde: NRK
Filmskaperen Haakon Sandberg  var utdannet i København og etablerte i 1948 selskapet Svekon Film sammen med sin bror. Svekon produserte først dokumentarfilmer for utenlandske markeder, særlig for det amerikanske fjernsynsselskapet CBS. Sandbergs «Gråpus som forsvant» ble den første kortfilmen for barn som ble laget i Norge og vant pris under filmfestivalen i Venezia.

I Norge er brødrene Sandberg kjent for produksjoner som dokumentaren Uten opprør (1972) om eldreomsorg, den prisbelønte fjernsynsserien To hus tett i tett (1985) om familieliv, og filmkavalkadene Anno, som skildrer forgangne år i Bergen. Godt støttet av daværende Bergens Privatbank kunne de i romjulen i en rekke år fremover invitere til premiere på en slik filmdagbok over de små og store begivenheter som hadde funnet sted i Bergen i det forløpne året. Det ble i alt 10 slike byfilmer, den siste Anno-filmen kom i 1992.

Contour får ny eier

Actionkamera-produsenten Contour ser ut til å slite litt  i motvind for tiden. Tidligere i høst stengte Contour sitt hovedkontor i Seattle med svært kort varsel, og selskapets administrerende direktør Marc Barros sluttet etter ni år i sjefsstolen. Det førte til rykter om at Contour stod i fare for å legges ned, men nå har selskapet blitt kjøpt opp av Clarke Capital Partners, og gjenopptar driften.

Contour kunngjør samtidig at de vil støtte sine distribusjonspartnere og forhandlere i form av et kraftig forbedret markedsføringsprogram. Restruktureringen skal etter planen være ferdig i løpet av de neste ukene.

Youtube satser på 4K-oppløsning

YouTube slår seg sammen med selskaper som LG, Panasonic og Sony for å gi en forsmak på hva du har i vente fra strømmetjenesten i fremtiden, melder Gigaom. Planen er å benytte en helt ny kodek, VP9, en kodek som Google selv som har utviklet, og er ment som et åpent alternativ til den kommende H.265-standarden.

YouTube har et par 4K-filmer tilgjenglig i dag, men ingen av disse følger en håndterlig standard som er egnet for strømming over Internett. Ved å ta i bruk den nye VP9-kodeken åpner man ikke bare muligheten for å strømme innhold i 4K. Den gjør også at det vil kreve langt mindre båndbredde å strømme vanlig HD i fremtiden.

Ifølge YouTube vil de kommende brikkesettene først finne veien til PC-er og mobiltelefoner. Du må mest sannsynlig må vente til 2015 før du ser de første TV-ene som har støtte for 4K-oppløsning fra YouTube i butikkhyllene.

Kilde: Hardware.no