Gjenskaper historiske Kennedy-bilder

Arkivet befant seg i et hvelv under World Trade Center i New York og 40 000 negativer gikk dermed opp i røyk som en følge av terrorangrepet 11. september 2011. Redningen kom i form av bevarte kontaktkopier, som har blitt skannet og interpolert opp i størrelse.

Newseum har restaurert rundt 200 av bildene basert på slike kontaktkopier. 70 av disse stilles i disse dager ut i en utstilling kalt «Creating Camelot»:


Kilde: Akam.no

Se og Hør felt i PFU for bilder av kongefamilien

Fra omtale av saken på Journalisten.no
Klagen gjaldt fem reportasjer i Se og Hør om kongefamilien. Klager er kongefamilien ved Det kongelige hoff, som viser til flere uttalelser fra Den europeiske menneskeretts-domstolen (EMD), og til at også offentlige personer har krav på et privatliv, ifølge Vær Varsom-plakatens punkt 4.3. Skillet kan, ifølge klagen, ikke gå mellom offentlig og privat sted. Redaksjonelle valg må derimot ta hensyn til hvilken nyhetsinteresse hendelsen har. Særlig reageres det over publiseringen av enkelte bilder av kongebarna, som klager mener er i strid med Vær Varsom-plakatens punkt 4.8.

I tre av de påklagede reportasjene er det gjengitt bilder som er tatt uten at kongefamiliens medlemmer var klar over fotograferingen. Utvalget vil, som tidligere, påpeke at offentlige personer vil måtte påregne å bli fotografert når de befinner seg på tilgjengelige, offentlige steder i situasjoner som påkaller offentlig oppmerksomhet. Utvalget finner det godtgjort at en offentlig strand på St. Barts, hvor det hvert år befinner seg kjente verdensstjerner som tiltrekker presse, må betraktes som et sted man vanskelig kan forvente å få være i fred for paparazzifotografer.

Utvalget anser VVP punkt 3.10 om bruken av skjult kamera (i dette tilfellet) dermed som irrelevant. De publiserte bildenes karakter og reportasjens omfang vil i en slik situasjon derimot være vesentlig, og utvalget viser til at redaktørenes selvsagte rett til å prioritere og redigere ikke fritar redaksjonene for å legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon (punkt 4.1). Det avgjørende blir å vurdere reportasjenes nyhetsverdi og samfunnsmessige betydning, opp mot hvor langt inn i privatsfæren reportasjen går. Utvalgets flertall kan ikke se at den første reportasjen fra St. Barts, med mange fotografier av kronprinsfamilien, inkludert barn, i intime situasjoner i badetøy kan begrunnes i et berettiget informasjonsbehov.

Når det gjelder reportasjen fra Bygdøy kongsgård, mener utvalget anledningen tilsa at Se og Hør måtte ha mulighet til å dokumentere begivenhetene. Utvalget vil imidlertid, som tidligere, presisere at det kun i unntakstilfeller vil være akseptabelt å ta bilder inn på private områder uten tillatelse.

Utvalget mener overtrampet forsterkes av at de påklagede bildene er av barn. Det vises i den sammenheng til Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, som selvsagt også gjelder kongefamiliens barn. Der heter det: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet.» At bildene er uskyldige i sin art, kan etter utvalgets mening ikke oppveie for den skadevirkning det kan tenkes å ha for barna at bilder tas av dem på tilsynelatende utilgjengelig grunn, uten at de er klar over dette.

Utvalget har også flere ganger påpekt at den som lar seg intervjue i ett medium, må regne med at sitater gjengis også andre steder. Men det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier, jfr. Vær Varsom-plakatens punkt 4.4. Dette er, etter utvalgets mening, ikke kun et opphavsrettslig spørsmål, men også et spørsmål som angår den gjengitte kilden. Utvalget mener kildeangivelsen i den påklagede artikkelen om prinsesse Märtha Louise er kritikkverdig.

13-091 Se og Hør

Henri Cartier-Bresson: Living and Looking

Journalisten og filmskaperen Sheila Turner-Seed intervjuet Henri Cartier-Bresson i hans atelier i Paris i 1971. Anledningen var en serie om fotografer som hun produserte for Scholastic.

Etter hennes død i 1979 ble intervjuet, sammen med intervjuer Turner-Seed hadde gjort med Bruce Davidson, Cornell Capa, Lisette Model, W. Eugene Smith, Don McCullin og andre, tatt vare på av Archives of International Center of Photography i New York.

Først i 2011 ble intervjuene funnet frem igjen, av Sheila Turner-Seeds datter Rachel. Rachel Seed, som selv erfotograf, jobbet med en personlig dokumentar om en datters søken etter moren hun aldri kjente gjennom deres felles kjærlighet til fotografering.



New Yrok Times Lens blog har publisert et intervjuet med Cartier-Bresson, transkribert fra tape av Sheila Turner-Seed.

Les intervjuet hos NYTimes.com

Samyang introduserer nye brennvidder

Allerede i juli begynner leveransene av to nye brennvidder, tilpasset kameraer med APS-C og Micro Four Thirds-sensorer.

Samyang 16mm F/2,0 ED AS UMC CS er et rettegnende vidvinkelobjektiv, med bl.a. en ED-linse og to asfæriske linseelementer. Det kommer i hele ti forskjellige kamerafatninge: Pentax K, Nikon F (AE), Canon EF, Canon M, Samsung NX, Sony A, Sony E, Fuji X, Four Thirds og Micro Four Thirds.

Samyang 300mm F/6,3 ED UMC CS er en kompakt speiltele. Objektivet er designet med bl.a. en ED-glasslinse, for å unngå kromatisk forvregning. Det kommer i både sort og silver. Fatninger: Canon M, Sony E, Fuji X och Micro Four Thirds

De første leveransene beregnes til slutten av juli og prisen blir ca: 4,400:- kr. inkl. moms for 16mm F/2,0 og ca: 2,900:- for 300mm F/6,3

Fujifilm X-M1

Fujifilm annonserte for en tid tilbake at de ikke lenger ville satse på kameraer i kompaktklassen. Løsningen blir dermed å utvide utvalget av kompakte systemkameraer. X-serien utvides dermed med det nye X-M1, som er den minste og letteste modellen fra Fujifilm.
Den nye modellen får imidlertid samme sensor som forgjengerne X-E1 og X-Pro1: X-Trans cmos-sensoren er i APS-C-størrelse og har et spesielt filter som skal minske uønsket lys uten å bruke et low-pass-filter. Dette skal gi flere detaljer i bildene.

Kameraet får ikke den transparente optiske søkeren som flere av Fujifilms øvrige modeller, men en lcd-skjerm på 3,0 tommer med en oppløsning på 920 000 punkter. Kameraet har fått en egen knapp til videooptak i Full-HD, samt mulighet for trådløs overføring av bilder.

X-M1 leveres i svart, sølv eller brun. Kameraethuset koster 5000 kroner, og for 5999 kroner får man med det nye zoom-objektivet, XC16-50 F3.5-5.6. For nok en tusenlapp får man huset og kit-objektivet XF27 F2.8.

Uttrykker egen identitet gjennom bilder

Foto: Tora Løvli - vinner av konkurransen i mars 2013
Aftenposten og Nobels Fredssenter har siden mars invitert ungdom til å uttrykke sin egen identitet gjennom bilder. Ved å legge ut bildene på fotodelingstjenesten Instagram under hashtagen #hvemerjeg har unge fra hele landet bidratt med over 2200 bilder.

Eva Løveid Mølster, avdelingsleder for Visuell kunst på høyskolen NISS, mener ungdommers måte å presentere seg selv med bilder på internett er en sunn måte å utforske egen identitet på.

Toril Rokseth er formidlingsleder ved Nobels Fredssenter, og forteller at #hvemerjeg-juryen har vært imponert over nivået på bidragene, både teknisk og uttrykksmessig. Hun mener ungdommene er flinke til å tilegne seg billedkompetanse, men er enig i at kunnskapen godt kunne formaliseres i skolen.

Kilde: Aftenposten

Pentax K50 og K500

Etter at Ricoh kjøpte Pentaxs kameradivisjon begynner nå de nye kameramodellene å komme, i første omgang i form av to nye systemkameraer lanseres samtidig.

Pentax K-500 er en basismodell som retter seg mot førstegangskjøpere. Pentax lanserer samtidig en ny værsikret modell, K-50.

Samsungs mobilkameramonster

Samsung lanserer Galaxy S4 Zoom. Dette er en hybrid mellom et kompaktkamera og en mobiltelefon, med 16 megapiksler og 10x optisk zoom. Brennvidden er tilsvarende 24 mm til 240 mm, som betyr at du vil kunne fange både et relativt bredt motiv, og fange motiver som er et stykke unna. Blenderen har maks f/3.1 til f/6.3og ISO-hastigheten er 100 til 3200.

S4 Zoom byr før øvrig også på optisk bildestabilisator og xenonblits. Kameraet kan ta inntil fire bilder i sekundet. Tar du video kan du spille inn full HD (1080p) med 30 bilder i sekundet. Telefonen støtter ellers Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.0, og GPS/GLONASS.

I tillegg har telefonen en funksjon som lar deg ta bilde mens du ringer, og dele bildet med den du snakker med. Kameraet har også en automodus som gjør at det selv kan avgjøre hvilke innstillinger som passer best når du skal ta bilder. Dermed vil du ikke trenge å for eksempel aktivere nattmodus for å ta bilder i mørket.

Galaxy S4 Zoom kommer i salg i 3G-versjon i august, og skal koste 4100 kroner. Måneden etter kommer LTE-utgaven, som skal koste 4500 kroner.

Kilde: Aftenposten

Leica X Vario - eksempelbilder

Leica X Vario ble lansert i går. Nå har Leicas folk i Nederland publisert bilder tatt med kameraet. Detaljer som dette ser ikke verst ut.

Leica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in Venetië
Leica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in Venetië
Leica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in Venetië
Leica X Vario in VenetiëLeica X Vario in VenetiëLeica X Vario in Venetië

Nytt kompakt kamera fra Leica

På nettsidene til Leica har de lenge annonsert Leica Mini M og i dag ble det nye kompaktkameraet Leica X Vario sluppet ut av boksen.

Kameraet får en APS-C-sensor på 16 megapiksler og et  ISO-område på 100-12500. Objektivet er et Leica Vario Elmar 18-46mm f/3.5-6.4 zoom objektiv. Dette er også det første X-kameraet med mulighet for videoopptak, med opptak i 1920 x 1080 piksler og 30 bilder per sekund i MP4-format.

Utseendemessig minner kameraet om M-serien, og plassering av knapper og funksjoner skal være noenlunde den samme.

I motsetning til Fujifilms suksess med kompaktkameraermed rammesøker, så utstyres Mini M med en løs søker som kan vinkles 90 grader.

Kameraet finnes allerede i handelen hos utvalgte Leica-forhandlere, med en veiledende pris på 19.995 kroner.

Nikon D7100

Nikon D7100 får 24.1 megapiksler og en CMOS-sensor uten low-pass filter. Uten low-pass filter blir bildene mer detaljrike, ifølge Nikon. Kameraet kan ta 6 bilder per sekund, i tillegg har det video i full HD.  D7100 er vær og støvbeskyttet og veier 675 gram. Lukkeren er testet opptil 150 000 sykluser.

D7100 har fokusmotor som er nødvendig for å få autofokus med eldre (og noen nye) Nikon-objektiver. D7100 har god ytelse på høy ISO og totalt sett er bildekvaliteten til D7100 blant de aller beste for kameraer med APS-C-størrelse bildebrikke.

Live photoshopping

Svenske Erik Johansson er allerede kjent for sine photoshop-skills. Her gjør han en live-versjon:

Nokias nye toppmodell - Lumnia 925

Nokia har posisjonert seg som kameratelefonen fremfor noen. 925 skal ytterligere understreke dette. Sensorbrikken er den samme som i 920, men optikken har fått en overhaling og gått fra fem til seks linseelementer.

Nokia har vist en del av programvaren som kommer med nye Lumia 925 og i andre telefoner over sommeren. Den inkluderer SmartCam som kan ta opptil 10 høyoppløselige bilder etterhverandre. Telefonen plukker ut det som rører seg i bildet og sørger for at alt annet er likt i alle bildene selv om du rører litt på kameraet mens bildene tas.

SmartCam kommer imidlertid på markedet før 925, siden denne programvaren kommer som en oppdatering til alle Windows 8-telefonene fra Lumia 520 og oppover i tredje kvartal.

Kilde: tu.no

The Impossible Image



Artist and photographer Richard Mosse reveals the stories behind the making of his latest film, 'The Enclave' (2013), in the Democratic Republic of Congo, which will be shown in the Irish Pavilion at this year’s 55th Venice Biennale.

Richard Mosse: The Impossible Image on Vimeo