Le Flâneur



By Luke Shepard (music by The XX)

Shepard says he didn’t rely on precise calculations:
“Often shoe lengths were used for measurement. Only the first and last sequences were shot on specific time intervals. Otherwise, I just got a feel for it and estimated the time in between shots… When it comes to measurements, the shot of République was the most difficult (appears at 1:11). For that sequence, I wanted the “dolly-zoom” effect, so as I got closer to the monument, I would zoom out. For every step forward I took, I had to zoom out just a tiny bit in order to keep the monument the same size.”

High-speed klatring opp Eiger

Imponerende klatring av sveitseren Ueli Steck, i flotte omgivelser og ditto cinematografi:



TIPA Awards

Det årlige møtet i Technical Image Press Association for å stemme på de beste foto-og bildeprodukter i 2011 ble avholdt 9. april 2011 i Istanbul, Tyrkia. TIPA General Assembly består av  medlemmer fra 29 fotomagasiner, som stemte på beste produkt i hver kategori.

TIPA har valgt ut de beste foto-og bildeprodukter i 2011 i 40 kategorier.

Som vanlig inneholder listen en del merkverdigheter, noe som ser ut til å skyldes at prisene fordeles ganske jevnt ut mellom produsentene. For eksempel er Olympus E-5 et svært godt kamera, men hva har det har på 2011-lista å gjøre? Nå er jo i og for seg denne lista en tilbakeskuende øvelse, som i stor grad gjelder produkter lansert i 2010, men likevel.

Olympus XZ-1

Olympus XZ-1 er Olympus sin nye toppmodell i kompaktkamera klassen. XZ-1 har en 10 megapiksel 1/1.63 tommers CCD-sensor, et lyssterkt f/1.8-2.5, 4x vidvinkelobjektiv, 3-tommers OLED-skjerm og opptak av 720p HD video.

Kameraet gir mulighet for opptak i RAW-modus, og har fått seks effektfiltre som også kan brukes ved videofilming. Som ekstrautstyr leveres ekstern blits, elektronisk søker og ekstern stereo mikrofon. I følge Olympus skal det komme enda mer tillegsutstyr etter hvert.

Akam.no har testet Olympus XZ-1 og konkluderer blant annet som følger:

Photosynth for iPhone

Microsoft har lansert Photosynth for iPhone. Litt merkelig prioritering, ettersom Microsoft jo lager sitt eget mobile operativsystem - Windows Phone 7. Uansett, med Photosynth kan du lage skikkelige 360-graders panoramabilder på en svært enkel måte. Alt du trenger å gjøre er å starte opptak, og Photosynth sørger da for å knipse hver gang du beveger kameraet til en sone du ikke har knipset før. Du er altså ikke begrenset til å ta bilder langs horisonten. Når du er fornøyd med dekningsområdet, trykker du på en knapp og så starter prosesseringen.

Kilde: DinSide Mobil

Fargefilmer fra Andre verdenskrig

Det italienske Romano-arkivet har publisert en fantastisk samling av sjeldne fargeopptak fra andre verdenskrig. Arkivet, som ble grunnlagt av den italienske historikeren Vincent Romano, har viet sin virksomhet til digitalisering og distribusjon av historiske dokumenter og registre, blant annet filmaviser filmet med fargefilm fra andre verdenskrig.



Samlingen inneholder hovedsakelig amerikanske opptak, fra ulike deler av verden, men også en rekke andre opptak, delvis gjort av amatører.



www.romanoarchives.tk

Når kommer det første digitalkameraet med apps?

Har kameraprodusentene noe å lære av Apple?

Dette er et felt jeg må innrømme at jeg ikke har skikkelig oversikt over, men når en ser hvor populære diverse apps for iPhone har blitt, på tross av at telefonens kamera er ganske skrale greier, så begynner en å lure på hva apps kunne gjort for et skikkelig kamera.

Nå er det riktignok en rekke kameraer som har programvare med en lang rekke muligheter og effekter, men dette er styrt fra fabrikken. Tredjepartsutvikling av nye funksjoner dreier seg i praksis om hacking, der fabrikantene forsøker å hindre oppdateringene snarere enn å oppmuntre til dette.

Det finnes noen få eksempler på folk som tenker utvikling av kameraer med åpen programvare, men dette er foreløpig ikke noe kameraprodusentene sysler med. I alle fall dersom vi ser bort fra enkelte nisjeaktører. Men, det kan tyde på at noe er på gang.

Sett at en kameraprodusent la til rette for kjøring av tredjepart applikasjoner. Sjansene for at dette ville bli en suksess tror jeg vil være så store at jeg våger å spå at vi vil se dette innen et år. Tiden er allerede overmoden.

Eye-Fi Mobile X2

Eye-Fi kommer med et nytte 8 GB Mobile X2 minnekort, som trådløst overfører bildene til andre enheter umiddelbart etter at det er tatt. Dermed kan andre enn fotografen raskt sjekke bildene på en egen skjerm. Foreløpig er det støtte for iOS (iPad, iPhone) og Android.



Eye-Fi Mobile X2 koster i overkant av 400 norske kroner.

Kilde: Akam.no

Fujifilm FinePix X100

Fujifilm FinePix X100 er et spesielt kamera, men deter først og fremst søkeren som virkelig skiller det fra konkurentene. X100 har en hybridsøker som kan være enten elektronisk eller optisk, eller en kombinasjon. Takket være kombinasjonen av elektronikk og optikk i søkeren kan X100 tilby en optisk søker med digital visning av informasjon som fokus, eksponering, kamerainnstillinger og til en viss grad også parallakseforsyvning. Man kan enkelt og greit veksle mellom elektronisk og optisk søker.

SynthCam

Mobiltelefoner har en liten blenderåpning, derav en stor dybdeskarphet. Med andre ord, i et bilde er det meste i fokus.

Men dersom du tar opp en video mens du beveger telefonen litt, og du legger bildene fra videoen sammen, kan dette brukes til å simulere store blenderåpningen, slik som på et speilreflekskamera. Med SyntCam kan du gjøre det.



Legge en sammen mange bilder oppnås også en annen fordel: mer lys. Dette kan applikasjonen utnytte til å ta bilder med mindre støy enn det en kan oppnå men den normale kamerafunksjonen.

Programmet lar deg også gjøre mange andre ting, som ser gjennom busker, fjerne folk eller biler i bevegelse, blurre rennende vann, og simulere et tilt-shift-objektiv.

Intervju med Steven Sasson - oppfinneren av digitalkameraet

Steven Sasson, mannen som fant opp teknologien bak digitale kameraer, i samtale med David Friedman.



Via John Nack

Nikon S9100

Nikon S9100 har en vidvinkelobjektiv med 18 ganger zoom som spenner fra 25 til 450 millimeter. En baksidebelyst CMOS-bildebrikke på 12,1 megapiksler øker lysmengden som hver piksel mottar, noe som forbedrer følsomheten.

Kameraet har også en nattportrettfunksjonen, som tar en serie med bilder med og uten blits for separat eksponering av motiv og bakgrunn. Bildene settes deretter øyeblikkelig sammen for å skape realistiske og gode nattbilder.

Via en egen filmopptaksknapp kan du enkelt ta opp video i full HD (1080p). Optisk zoom og autofokus er tilgjengelig under filmopptak, og du kan når som helst fotografere under opptaket.

Du kan ta opp film i hurtig eller sakte film ved bruk av opptakshastigheter på opptil 240 b/s (QVGA).

Kameraet har innebygd HDMI-minikontakt med støtte for HDMI-CEC for å koble kameraet til en TV for å vise film i full HD-kvalitet.

Nikon S9100 har en veiledende pris på 2.890,-.

Akam.no har testet Nikon S9100, og konkluderer blant annet som følger:

Det som skiller S9100 fra mengden er helt klart den lange zoomen. Det gjør at kameraet får bruksområder som ikke noe annet kamera i denne størrelsen har. Liker du å ta nærbilder av ting langt vekke, men ikke orker å bære på noe særlig, er dette kameraet for deg.

Dette er et solid stykke kamera, som gjør jobben, men vi synes likevel Nikon har bommet litt ved å gjøre alt for lite med funksjonene. Her er potensialet enormt, og utnyttelsen minimal. Når dessuten noen av funksjonene ikke fungerer optimalt eller bare er litt svake, står kameraet ganske ribbet tilbake i så måte.

Vi legger normalt meget stor vekt på bildekvaliteten, men når vi tester kompaktkamerer må vi også ha brukergruppen i tankene. Kjøper du et kompaktkamera av denne typen, er ikke bildekvaliteten din høyeste prioritering. I dag har bildekvaliteten på disse kameraene blitt så bra at selv om Nikon ikke når helt opp, velger vi å ikke være for strenge. Når det er sagt, ønsker vi selvsagt at de strekker seg enda lengre, og særlig gjør noe med fargebalansen.

Litt høyere bildekvaltiet i neste versjon, kombinert med en masse nyttige og smarte funksjoner sammen med en separat batterilader, så har Nikon en vinner.


Les hele testen hos Akam.no

Nå kan du leie Photoshop

Adobe lanserte i dag Creative Suite 5.5, en oppdatert utgave av selskapets verktøykasse for designere og innholdsprodusenter. Sentralt i denne versjonen er innhold for mobile enheter og nettbrett.

Den mest oppsiktsvekkende nyheten denne gangen er det at Creative Suite 5.5, men også enkeltvertøyene som tilbys, kan leies i tillegg til å kjøpes. Kundene kan velge leieperioder på en måned av gangen, eller et helt år. For eksempel kan norsk utgave av Photoshop leies for en pris som starter på 320 kroner i måneden, mens topputgaven av hele samlingen, Creative Suite 5.5 Master Collection, koster fra 1190 kroner i måneden. Flere priseksempler finnes her.

Veiledende priser for Creative Suite 5.5 ligger på mellom 10 660 og 23 790 kroner, dersom man velger å kjøpe programvaren.

Kilde: digi.no : Bedriftsteknologi

Nordic Light 2011

Kristiansund er for 6. år på rad vert for Nordic Light, festivalen som trekker store fotografiske stjerner år etter år.

Over 100 happenings står på programmet i perioden 3. – 7. mai 2011.

Siden i høst er Nordic Light i ferd med å realisere det som på sikt skal bli et fotografisk senter. Vi arrangerer nå påfyll til hjerne og hjerte gjennom hele året, og vil satse for fullt på Luft i Luka, spenstige workshops, tilrettelagte firma-events og, selvfølgelig på flaggskipet vårt, Nordic Light International Festival of Photography.

Festivalen i fjor trakk mer enn 67.000 besøk til 34 utstillinger. I år er antall utstillinger økt til 50 (!). Men, fremdeles med bare en kort spasertur mellom hvert galleri. I år, som tidligere, er det store navn på gjestelisten. Vi nevner blant andre Lucien Clergue, Albert Watson, Gered Mankowitz, Vee Speers, Erwin Olaf og Deborah Turbeville. For første gang er fotograferer fra hele Norden representert, og ”human touch” aspektet er ivaretatt med prosjektene FairMail, Sochi – ”slow journalism” og All Roads Photography.

Følg oss bak kulissene på blog.nle.no

En ny tid for dokumentarfotografer

William Snyder, som underviser i fotojournalistikk ved Rochester Institute of Technology i Rochester, New York er optimistisk på vegne av dokumentarfotografiet.

-Det faktum at bilder tatt av amatører med mobiltelefonkameraer havner på førstesiden i en gitt avis betyr ikke at det erstatter fotojournalisten. Det betyr derimot at fotojournalister må jobbe bedre og hardere for å fortelle en historie. De må hele tiden tolke de de ser, sier Snyder i et intervju med Fotopia

I tillegg vil fremtidens fotojournalister benytte seg av video og multimedia for sine prosjekter. Noen vil ta i bruk stillbilder, andre stillbilder og lyd og flere kan være fristet til å bruke alle elementer.

Professor Snyder tror videre at Internett og TV vil knyttes stadig tettere sammen og at behovet for gode og interessante historier vil øke. Ken Burns, en av USAs fremste dokumentar-filmere har gjort stillbildet til en fast del av sine prosjekter.

-Vi kan være vitne til en ny storhetstid for dokumentarfotografiet, det vil ikke se likt ut men det kan bli publisert på heller utradisjonelle måter avslutter William Snyder.

Kilde: Fotopia.no

TLPro "Stage Zero"

TLPro "Stage Zero" er en rimelig løsning som kombinerer en skinne og en kontrollenhet som styrer kjøringen samtidig som den kontrollerer når kameraet tar bilder. Kontrolleren støtter de aller fleste kameramodeller. Foreløpig støtter kontrolleren rene kjøringer, men det skal komme en oppgradering slik at systemet også kan panorere.



Prisen er satt til £ 699.



Dynamic Perception "Stage Zero" System via Megapixel.

Studio Lighting

Studio Lighting demonstration by Ken Henderson APAGB. Recorded in the UK on 9th March 2007.



YouTube - Studio Lighting Part 1 to 8

Nikon D5100

Nikon D5100 er et digitalt speilreflekskamera, som endelig har fått en vippbar og dreibar skjerm. Kameraet har åpenbart en rekke kvaliteter, men denne detaljen er på mange måter det viktigste. Mer skal det ikke til for å gjøre kameraet mye mer praktisk i bruk.

En HDR-funksjonen (High Dynamic Range imaging) gjør at du kan ta stillbilder av motiver med høy kontrast.

  • DX-format, CMOS-bildebrikke med 16,2 megapiksler:
  • 7,5 cm (3 tommer), 921 000 punkters vippbar og dreibar LCD skjerm med stor betraktningsvinkel
  • Modus for spesialeffekter: Ta stillbilder og HD-filmer med spesialeffekter
  • D-movie: filmklipp i full HD (1080p, 30fps / 25fps / 24fps)

Ukens utvalgte


Helena (#90268), originally uploaded by mark sebastian.

Free images

World's Largest indoor Photo

This image was created from 3,000 individual photos stitched together into a single image that is 280,000 x 140,000 pixels. That's around 40 gigapixels, or 40,000 megapixels. If you printed this photo it would be 23 meters (or 78 feet) long!

To control this image, use the controls on the screen or click and hold your mouse button on the photo, and move your mouse around. To zoom in and out, use your mouse wheel, or the "Shift" and "Control" keys. Be sure to zoom in all the way to see the full detail of the photo!

World's Largest indoor Photo: Strahov Philosophical Library, Prague - 40 Gigapixel 360 Panorama