Bilder fra Afghanistan

Våren 2009 besøkte fotograf Håvard Bjelland Afghanistan for sin arbeidsgiver Bergens Tidende. I april 2010 reiste han til landet på en ny reportasjetur. Han fulgte de norske styrkene i Faryab provins ute i felt. Resten av bildene er fotografert i Kabul.

Afghanistan er et hardt prøvet land. Ingen under 30 år husker noe annet enn krig. Aleksander den store prøvde å innta landet. England forsøkte det samme. I 2011 har NATO vært i Afghanistan like lenge som Sovjets okkupasjon varte. Det er en krigsherjet nasjon, men også et land med vakre landskaper og stolte mennesker.

Ten Things I Have Learned About The Sea

Tanken går hen til Hiroshi Sugimotos Sescapes. I alle fall er det sjelden en ser en mer fotografisk video. Sett av ti minutter, len deg tilbake og nyt denne filmen, laget av Lorenzo Fonda:



Via Webdokumentar

Årets nordiske naturfotograf 2011

Arnfinn Johansen fra Lillehammer er kåret som Årets nordiske naturfotograf i konkurransen Nordic Nature Photo Contest under en seremoni på de naturhistoriske museene på Tøyen I Oslo. 17 år gamle Halvor Klareng ble kåret som Årets unge nordiske naturfotograf.

Foto: Arnfinn Johansen

Konkurransen, som ble arrangert for første gang i år, samlet4500 deltakende bilder. Dette er den største naturfotokonkurransen i Norden. ArnfinnJohansen vant med et bilde av brunbjørn i morgentåke, fotografert øst I Finland, et bildesom oser av nordisk villmark.

4th International Photobook Festival

1. til 5. Juni i år arrangeres den fjerde Fotobokfestivalen i Kassel i Tyskland. Festivalprogrammet innholder noen av høydeåunktene fra den internasjonale fotofestivalen i Perpignan. Her blir det, i tillegg til utstillinger, bokmesse, workshops og foredrag.

Som en del av festivalen arrangeres Dummy Awards, en konkurranse som skal bidra til å øke kvaliteten på fotobøker. Fotografer inviteres til å sende inn en bokdummy til konkurransen, der de 50 beste bidragene vil bli stilt ut. Vinneren får en komplett bokproduksjon i regi av forlaget Seltmann+Soehne, mens andre og tredje premie er en bokproduksjon hos Blurb.

Bidragene skal ikke ha vært publisert i bokformat tidligere. Frist for å sende inn bidrag er 20. april 2011.

4th International Photobook Festival

Fotograferer trådløse nettverk

En fire meter lang lysstav lyser opp i nærheten av trådløse nettverk, og et kamera med lang lukkertid lager en slags lysende skulpturer i bybildet. Alt er del av prosjektet «Immaterials: Light Painting Wfi» i Oslo.



De tre designerne Timo Arnall, Jørn Knutsen og Einar Sneve Martinussen er alle tilknyttet Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo. Sammen har de laget en film og et fotoprojekt som har fattet interesse verden over.

www.aho.no

Panasonic Lumix GH2

Panasonic DMC-GH2 er etterfølgeren til den populære DMC-GH1. GH2 erdermed flaggskipet i Panasonics G-serie, og er et ekte hybridkamera hvor videofunksjonen ikke er lagt til et stillbildekamera, men er integrert fra begynnelsen. GH2 tar opp video i full HD 1920x1080, og videoentusiasten kan på samme tid som det filmes se opptakene direkte på en skjerm via HDMI-output.

Akam.no har testet GH2, og konkluderer blant annet som følger:

Kunstfotograf dømt for brudd på opphavsretten

Kunstneren Richard Prince har lenge vært omstridt, blant annet på grunn av sin svært omfattende gjenbruk av andres arbeider. Mest kjent er kanskje verket Spiritual America, fra 1983, som viser den unge Brooke Shields. Fotografiet ble opprinnelig tatt av den kommersielle fotografen Gary Gross i 1975 og viser barnestjernen Brooke Shields. Det opprinnelige bildet var aldri ment for offentligheten. Prince hadde tilfeldigvis kommet over fotografiet, og benyttet anledningen til å re-fotografere det.

Det å avfotografere et bilde, manipulere det i større eller mindre grad, og presentere det som et nytt verk er i seg selv kontroversielt. Det som virkelig skapte furore var bildet av en avkledd ung skuespiller i en positur som en voksen pornomodell.

Prince er også kjent for sine stereotype cowboybilder. Bildene er her hentet fra kjente Marlboro-reklamer. Marlboro bruker myten om det Ville Vesten og cowboyen for å selge sitt produkt. Richard Prince opphever mytologien knyttet til cowboyen, hesten og handlingen i bildet.

Patrick Carious originalfoto. Princes kopi til høyre.
Nylig gikk fotografen Patrick Cariou til sakk mot Prince for å ha stjålet 41 av hans fotografier fra boken Yes, Rasta. Retten i New York dømte Prince til å tilbakekalle og destruere de aktuelle bildene.

NFI støtter web-dokumentar

Dokumentarserien 300 sekunder sannhet baner vei for webserier, som en plattform for norsk dokumentar. Serien produseres av Indie Film og skal vises på VG-TV. Serien består av seks korte filmer, regissert av seks regissører med variert bakgrunn. Serien er den første dokumentarserien for web som får støtte fra NFI.

- Noe av motivasjonen til prosjektet kom fra den økende frustrasjonen over dokumentarfilmens muligheter hos tv-kanalene. NRK og TV2s stadig dalende satsning på den norske dokumentaren gjør situasjonen til tider vanskelig, sier produsent Carsten Aanonsen.

- Vi kontaktet NFI og spurte om dette kunne fungere. Vi fikk raskt svar om at de mente VG-TV kunne sidestilles tv-selskapene som distributør. Det er noen reguleringer som kan kreve at vi gjennomfører lineære sendinger som slik jeg forstår det, innebærer at en sending avvikles på et angitt tidspunkt for de som måtte være innom websiden på dette tidspunktet på lik linje med tradisjonell tv. Det er jo litt paradoksalt når en av de største fordelene med nett-tv er nettopp at publikum kan se det når de vil. Det vitner vel om at regelverket bør opp for revisjon i forhold til denne utviklingen.

Kilde: Rushprint

Gullsnitt – en pussig opplevelse

Fotograf Paal Audestad deltok for første gang i Gullsnitt og tok andreplassen i kategorien ’musikk’. Han synes Gullsnitt ble en pussig opplevelse.

- Jeg har en rekke bilder jeg gjerne skulle sendt inn for deltagelse i portrett- og musikk-kategoriene. For å delta med ett bilde betalte jeg 400 kr, og påfølgende bilder ville kostet 150 kr per bilde. For en konkurranse jeg ikke har noe sterkt forhold til, blir det fort dyrt å sende inn alle de beste bildene. Det hadde faktisk kostet meg over 4000 kroner. Med slike priser blir konkurransen ganske uoppnåelig for nyetablerte fotografer, studenter og også de som allerede er etablert. På grunn av prisen valgte jeg heller å se hva det bildet jeg likte best kunne oppnå, forteller Audestad til foto.no.

Paal Audestad reagererte også på sponsorenes rolle under selve utdelingen.

- Det første som møter meg i døra er sponsorer som vil selge digitale bakstykker og rare iPad-løsninger. På utdelingen var det heldigvis en gjeng fra Bilder Nordic som ga mer enn høflig applaus. Takk til dem for å skape liv i et lite entusiastisk publikum. For meg var kveldens høydepunkt sølvprisen, utdelt av fotografhelten Morten Andersen. Og hva fikk jeg? Jo, en diplom som minnet om skidagen på barneskolen, hvor Sølv og navnet mitt var skrevet med sprittusj, forteller Audestad.

Kilde: Foto.no

10 fotografer er valgt ut til Norwegian Journal of Photography

Fritt Ord og NJP-redaksjonen har fått inn svært mange gode søknader om deltakelse i denne første utgaven av Norwegian Journal of Photography. Boka, som vil bli utgitt høsten 2012 og lanseres internasjonalt, vil bli til på bakgrunn av en prosess hvor de valgte fotografene følges opp gjennom masterklasser og personlig veiledning. Underveis vil work-in-progress bli tilgjengelig på www.njp.no. Norsk dokumentarfotografi har hatt en markant nivåhevning de siste 10-15 årene, og det er åpenbart at flere enn de ti kunne vært valgt. Når vi har falt ned på disse ti, er det fordi vi tror at nettopp disse har den fotografiske kvaliteten og engasjementet som kreves i slike prosjekt som skal gå over tid. Samtidig velger vi oss disse ut fra en vurdering av at denne gruppen til en viss grad utfyller hverandre og vil dra nytte av hverandres erfaringer og ulike tilnærmingsmåter. Sist, men ikke minst, er disse i en situasjon hvor muligheten for å ta steget ut internasjonalt med arbeidene, vil være av potensielt stor betydning.

Med Norwegian Journal of Photography (NJP) etablerer Fritt Ord i samarbeid med fotografene og billedredaktørene Rune Eraker, Laara Matsen og Espen Rasmussen et forum for uavhengig dokumentarfotografi. NJP vil utgi en bok i stort format som tar sikte på å presentere det ypperste innenfor norsk dokumentarfotografi. En arena hvor uavhengige fotografer som arbeider i feltet mellom det tradisjonelle pressefotografiet på den ene siden og kunstfotografiet på den andre, kan få vist frem sine prosjekter i sin fulle bredde. Et miljø som kan oppmuntre og kritisere arbeidene.

– Fikk støtte fordi regissøren er kvinne

Forfatter Nikolaj Frobenius jobbet i 2007 som langfilmkonsulent for daværende Norsk filmfond, og tildelte «Pax» 9,2 millioner kroner i offentlig støtte. I dag twitret han at følgende:

«Den ubehagelige sannheten er at regissøren aldri ville ha fått støtten dersom hun var mann. (...) Regissøren er ikke talentløs, men ville neppe fått denne støtten uten kjønnskvotering.»

Kanskje problematisk? Men Frobenius hadde vært modigere om han hadde kommet med denne typeen informasjon om en film som var en suksess. Slik dette kommer til uttrykk minner det mer om å sparke nedover.

Kilde: NRK

Kåre Kivijärvi. Fotografier 1956-1991

Les også: Kåre Kivijärvi - verk og virkning



Forlaget Press

Timelapse av måneformørkelse



Winter Solstice Lunar Eclipse 2010 on Vimeo

Kåre Kivijärvi – verk og virkning

Kåre Kivijärvis fotografier hører med blant de viktigste norske kunstverkene fra etterkrigstiden. Hans fotografiske praksis spenner fra fotojournalistikk til kunst og hans virke er knyttet til utviklingen av fotografiet som kunstform i Norge. Nasjonalbiblioteket er arkiv for store deler av materialet etter Kivijärvi. Arbeidet med dette materialet har resultert i utstilling og boken Kåre Kivijärvi, fotografier 1956-1991 . Bokens bildedel inneholder alle fotografiene som Kivijärvi viste som kunst, og det finnes referanseinformasjon til hvert av bildene. I tillegg inneholder boken en biografisk gjennomgang og det redegjøres for bevaringsproblematikken knyttet til en del av Kivijärvis seneste kunstverk.

I forbindelse med bok og utstilling vil Nasjonalbiblioteket invitere til et seminar for å reflektere over Kivijärvis verk og virkning. Seminarprogrammet vil fokusere på verket og den situasjonen det fremkom i, journalistiske og kunstneriske sammenhenger, bildenes materiale og tilstand. I sammenheng med utstillingen vil vi analysere enkeltbilder basert på nyere forskning omkring Kivijärvi.

Krangler om fotopris

Vinneren i klassen Nyhet Reportasje under Årets fotograf har skapt debatt. Ikke alle er enige i at Torbjørn Kjosvold skulle få tredjepris for sin bildeserie fra Afghanistan. Ikke fordi bildene er dårlige, men fordi han var på oppdrag fra Forsvaret.
"at Forsvarets fotograf er med på lista over vinnere er ubegripelig. Forsvaret har i all hovedsak søkt å begrense norske mediers tilgang til konflikten i Afghanistan, for å kunne gi sitt eget, filtrerte bilde av det som skjer. Det gjelder også hendelsen Kjosvold er premiert, der andre fotografer (fra "frie medier") ble nektet å ta de bildene de ønsket. Man premierer altså Forsvarets PR-fotograf i en konkurranse for fotojournalistikk? Det må være en kortslutning et sted. Forsvarets fotografer bruker noen av de samme verktøyene fotojournalister bruker, men de driver ikke med journalistikk!"

Det skriver Fredrik Naumann i Journalistens debattfelt.

Kilde: Journalisten.no

Streamer ferske dvd-filmer på nett

Å leie film via streaming er ikke noe nytt, men vanligvis må man vente i både uker og måneder etter at en film er sluppet på dvd før den blir tilgjengelig for streaming fra forskjellige nettjenester.

Zediva kan ha funnet et smutthull i loven som omgår dette på en snedig måte. Tjenesten tilbyr nye leiefilmer som nettopp er sluppet på dvd for en to ukers leieperiode for bare to dollar, skriverWired.

Når Zediva kjøper en dvd, står de fritt til å leie den ut eller selge den, uten å tillatelse fra filmselskapene - så lenge materialet ikke kopieres - i samsvar med såkalt ”first-sale doctrine” i amerikansk opphavrettslov fra 1908.

Kilde: Macworld

Årets Bilde 2010

Årets Bilde 2010, LUCA KLEVE-RUUD, Dagsavisen/Frilans: Liv og død

Flere bilder på foto.journalisten.no

Moviebarcode

Flott komprimering av tid. Ta alle delbildene i en film, komprimer disse til en bredde på en piksel og sett dem ved siden av hverandre. Wim Wenders fillm Himmelen over Berlin blir dermed seende slik ut:




Filmen begynner i sort-hvitt, men går over til farger i det engelen
bestemmer seg for å bli menneske. Et vendepunkt som blir tydelig.


Konseptet minner meg om Hiroshi Sugimotos bilder av filmer.
The question-and-answer session that led up to this vision went something like this: Suppose you shoot a whole movie in a single frame? And the answer: You get a shining screen. Immediately I sprang into action, experimenting toward realizing this vision. Dressed up as a tourist, I walked into a cheap cinema in the East Village with a large-format camera. As soon as the movie started, I fixed the shutter at a wide-open aperture, and two hours later when the movie finished, I clicked the shutter closed. That evening, I developed the film, and the vision exploded behind my eyes.

Ideen synes å stamme fra moviebarcode, men her finner du noen skript som gjør jobben:



Via JonblOGG

Fotojournaliststudent vant videoklassen

Sindre Thoresen Lønnes vinner årets video 2010 med «Surfemamma».



Juryens begrunnelse: Dette er godt fotografisk håndtverk. Vi kommer tett på hovedpersonen. Filmen utmerker seg fotomessig. Den er fint klippet og har god stemning.

2. premie, Truls Heilo, TV2: Askesky



Flere videoer

Gjør Youtube-opptak bedre

Google ønsker nå å forbedre den labre kvaliteten som preger typiske hobbyopptak, og blar opp en ukjent sum for det irske selskapet Green Parrot Pictures, som har spesialisert seg på sanntids bildeprosessering. Deres teknologi kan forbedre bildeskarpheten, redusere visuell støy og generelt gjøre ustøe videoopptak bedre, skriver Google i et blogginnlegg om oppkjøpet.

- Dette vil få videoene til å se bedre ut, samtidig som de bruker mindre båndbredde, opplyser Google, og viser til praktiske eksempler på nettstedet til Green Parrot.

Kilde: digi.no : Bedriftsteknologi

JVC GS-TD1 med 3D i full HD

JVC lanserer Everio GS-TD1, et 3D-kamera med full HD. GS-TD1 er egentlig to kameraer i et kamerahus, med hver sin optikk med 5X zoom, og separate CMOS bildebrikker.

Kameraet gjør det mulig å se videoene på den innebygde skjermen uten 3D-briller. Vanlig 2D filming i full HD er fullt mulig, som et tillegg til 3D-filming.



Prisen vil ligge på ca 1700 dollar, ifølge JVC. Det betyr trolig at den kan komme i underkant av 15.000 her hjemme.

New Topographics

I forbindelse med åpningen av utstillingen New Topographics, som Preus museum vil vise i perioden 10. April – 5. Juni 2011, inviterer museet til konferanse den 11. april.

Bernd og Hilla Becher: Harry E. Caolliery Coal Breaker, Wilkes Barre, 1974
Konferansen vil ta for seg bruddet med det tradisjonelle landskapsfotografiet som manifesterte seg i utstillingen New Topographics i George Eastman House i Rochester, kuratert av William Jenkins i 1975. Tittelen skulle bli betegnelsen på en måte å skildre landskapet på som fokuserte på det hverdagslige og menneskeskapte landskapet, i motsetning til beskrivelsen av det uberørte landskapet. Denne nye måten å skildre landskapet på var ikke begrenset til USA. Også i Europa og spesielt Norge, der landskapet som motiv tradisjonelt har stått sterkt, fornyet fotografene det norske landskapet utover på 1970-80-tallet.

Olympus SZ-30MR og SZ-20

I februar var det premiere for SZ-10 med 18x zoom. Nå utvides SZ-serien med SZ-30MR og SZ-20. Olympus SZ-30MR har en 24x optisk zoom, som tilsvarer 25–600 mm i 35 mm-formatet. Kameraet kan filme i Full HD 1080p, og samtidig ta bilder i full oppløsning på 16 megapiksler.

SZ-20 har 12,5x vidvinkelzoom, som tilsvarer 24–300 mm i 35 mm-format.

Olympus er i dag en av de ledende objektivprodusentene i verden, og selskapet arbeider intensivt med miniatyrisering av digital-optiske instrumenter for helsevesenet. Utviklingen har gjort det mulig med ekstremt kompakte zoomobjektiv med høy optisk kvalitet, som matcher CMOS-bildesensoren på 16 megapiksler i SZ-30MR og SZ-20.

Pentax Optio S1

Pentax Optio S1 får 14 megapixel bildesensor og 5x optisk vidvinkelzoom med 28 mm vidvinkel. Objektivet dekker en fokusavstand fra 5 til 25 mm (tilsvarende 28 mm vidvinkel til 140 mm telefoto i 35 mm format). En digital zoom øker omfanget til hele 33,5 ganger.

Optio S1 tar filmklipp i 16:9 HDTV-format (1280x720 pixler) med 30 bilder per sekund. Det finnes en separat knapp for film-innspilling på kameraets bakside, hvilket innebærer at man kan begynne å filme direkte uten å gjøre noen innstillinger.

Auto picture mode velger de beste innstillingene for et gitt motiv eller scene. Den gjenkjenner 14 ulike motivtyper som mennesker, landskap, blå himmel og solnedgang, og optimerer innstill¬inger som følsomhet og eksponeringstid.